Vineri, parlamentarii au votat în comisia pentru învățământ din Camera Deputaților pentru introducerea unui nou amandament în proiectele legilor Educației. Conform acestuia, elevii pot fi exmatriculați în situații grave.

Conform proiectului propus de Guvern, se interzicea exmatricularea preșcolalilor și elevilor din învățământul obligatoriu. Exmatricularea elevilor din învățământul obligatoriu poate fi realizată doar în situații grave, dacă se încalcă regulile impuse de școală. Măsura se ia pentru a nu fi împiedicat parcursul școlar al celorlalți tineri. 

Exmatricularea se aplică după o procedură în care cei supuși măsurii au dreptul la apărare și contestație. PSD a propus cele mai multe și semnificative amendamente, printre care modificarea numărului minim de elevi și preșcolari organizați în unitățile de învățământ. 

La propunerea PSD, grădinițele și creșele vor funcționa cu un număr minim de 140 de preșcolari și/sau antepreșcolari. Unitățile de învățământ postliceal vor putea funcționa cu un număr minim de 100 de elevi. 

Guvernul a cerut ca unităţile de învăţământ vor putea funcţiona cu minimum 300 elevi, cele de învăţământ liceal şi tehnologic dual, cu minimum 80 elevi şi 50 de elevi în cazul unităţilor de învăţământ special. Ligia Deca, ministrul Educației, a respins varianta educației la domiciliu: „Nu considerăm că homeschooling este o opţiune fericită pentru asigurarea învăţământului în acest moment”.

 

 

 

Sursă: monitorulcj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here