Pe 25 octombrie 2022 va avea loc o eclipsă parțială de Soare, care va putea fi văzută și din România.Eclipsa va începe în momente diferite în țară, intervalele de timp fiind asemănătoare în toată România. Cel mai devreme începe în partea de nord-vest a țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est,la ora 12:28, conform Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

 

Fenomenul are loc atunci când Soarele se se află sus pe cer și nu poate fi observat decât cu filtre speciale, spre exemplu filtre de sudură foarte închise la culoare sau filtre Mylar. Reprezentanții Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu recomandă celor ce doresc să vadă eclipsa să folosească aceste filtre speciale,în caz contrar se poate pierde vederea.

 

Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul țării noastre, acoperirea Soarelui fiind între 33% și 44%.Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării, cu acoperire de 44%, conform HotNews.ro .

 

În Cluj-Napoca eclipsa va începe la ora 12:21, maximul find ora 13:31, iar finalul fenomenului având loc la ora 14:42 , rata de acoperire a Soarelui fiind de 37,9%. În Capitală, începutul are loc la ora 12:26, maximul eclipsei are loc la ora 13:38,iar finalul la ora 14:49,rata de  acoperire a Soarelui fiind de 38,4%.

Orele la care va putea fi urmărită eclipsa din fiecare oraș din țară 

 

Eclipsa se va vedea parțial din Europa, nord-estul Africii și din Asia, maximul eclipsei având loc în centrul Rusiei, unde Soarele va fi acoperit în proporție de 82%. Este a doua eclipsă parțială din acest an, prima fiind în 30 aprilie,însă nu a fost vizibilă din Europa.

 

Surse: HotNews.ro, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here