Într-o mișcare strategică menită să îmbunătățească infrastructura rutieră din județul Cluj, Consiliul Județean a dat undă verde pentru modernizarea a două drumuri județene vitale: DJ 170B, traseul Topa Mică – Așchileu Mic, și DJ 103K, ruta Râșca – Beliș (DN 1R). Acestea sunt două proiecte de amploare ce vor aduce beneficii semnificative atât în termeni de accesibilitate rutieră, cât și în ceea ce privește turismul și economia locală.

 

Hotărârea de aprobare a proiectului a fost luată în cadrul unei ședințe desfășurate joi, 16 mai 2024, sub conducerea Președintelui Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe. Proiectul, finanțat în mare parte din fonduri europene, reprezintă o investiție semnificativă în modernizarea infrastructurii rutiere din regiune.

Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a subliniat importanța acestor modernizări: „Adoptarea acestei hotărâri de aprobare a proiectului reprezintă o etapă administrativă necesară semnării efective a contractului de finanțare nerambursabilă și realizării investiției. Drumul județean 170B va acționa ca o mini-centură pentru municipiul Cluj-Napoca, reducând distanțele de deplasare între Topa Mică și Răscruci cu până la 15 km. De asemenea, modernizarea drumului Râșca – Beliș este de o importanță crucială pentru turismul local, asigurând accesul facil către zona pitorească Beliș-Fântânele, prin traversarea a cinci localități montane.”

Valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 63,5 milioane de euro, fiind finanțată în principal din Programul Regional Nord Vest 2021-2027. Această sumă va acoperi lucrările de modernizare pentru cei 32,5 km de drum județean. De asemenea, Consiliul Județean Cluj va aloca fonduri suplimentare pentru cheltuieli neeligibile și cofinanțare, asigurând astfel succesul și finalizarea proiectului în condiții optime.

Atribuțiile Proiectului

Proiectul prevede lucrări de modernizare în profunzime, care vor viza întreaga infrastructură rutieră, începând de la fundația drumului și până la stratul de uzură din beton asfaltic. În plus, vor fi implementate dotări moderne specifice, cum ar fi parcări auto, stații de autobuz, trotuare, iluminat public eficient cu panouri fotovoltaice, sisteme de drenaj îmbunătățite, ecoducte pentru protecția faunei locale și multe altele.

Lucrările de execuție sunt planificate să se desfășoare pe o perioadă de maximum 24 de luni pentru DJ 170B și 36 de luni pentru DJ 103K, iar finalizarea acestora va aduce beneficii semnificative comunităților locale, precum și întregii regiuni. Modernizarea acestor drumuri județene va nu numai spori confortul și siguranța participanților la trafic, dar va și deschide noi oportunități de dezvoltare economică și turistică pentru județul Cluj.

 

Sursa foto: Știri de Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here