Campania de donare de sânge,  inițiată de UBB „Donăm împreună, UBBEAR dă startul!”, a determinat peste 80 de persoane să doneze, încă din prima zi. 

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină semnala faptul că se confruntă cu o mari lipsuri. Acest fapt a determinat studenții Universității Babeș-Bolyai să pornească o campanie de informare, prin campusurile și facultățile sale. 

Campania se desfășoară în perioada 27-31 martie 2023, în intervalul orar 7:30-13:00, la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj. 

În prima zi a campaniei, au fost prezenți peste 80 de persoane. Acestea au fost întâmpinate de voluntari ai UBB, ce i-au informat despre procesul de donare. Pentru ca procesul să nu întâmpine dificultăți și să se desfășoare conform așteptărilor, doritorii se pot înscrie completând acest formular.

„Campania inițiată de UBB își dorește să fie mai mult decât un eveniment punctual, obiectivul major al acesteia fiind acela de a crea un comportament consecvent în ceea ce privește donarea de sânge. Pentru a atinge acest obiectiv, studenți ai UBB, au realizat o amplă campanie de informare precedentă campaniei de donație. 

Alături de studenții noștri dorim să creăm un comportament în favoarea donării de sânge, ca un act de responsabilitate și un gest de implicare în comunitate”, arată reprezentanții universității clujene.

Voluntarii s-au ocupat cu informarea a peste 10.000 de persoane. Acestea au aflat despre beneficiile acțiuniei lor și nevoia de sânge cu care se confruntă spitalele românești. Grupele de sânge care sunt cele mai lipsite din spitalele românești sunt: 0- (negativ), 0+ (pozitiv) și AB- (negativ).

Printre partenerii campaniei se numără: Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj; Consiliul Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (CSUBB); Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB); FC Universitatea Cluj și restaurantul Colegiul Academic.

Cine poate dona sânge?

Pentru a putea dona sânge trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții:

• vârsta cuprinsă să fie între 18-60 ani;
• să fie cetățean român sau rezident în România;
• să aibă greutatea peste 50 kg;
• să aibă tensiunea sistolică între 100 și 180 mmHg;
• să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;
• să nu fi consumat alimente grase sau băuturi alcoolice cu cel puțin 24 de ore înaintea donării;
• să nu urmeze tratamente pentru anumite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
• femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în perioada menstruală.

 

Sursă: monitorulcj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here