Sursă fotografie: Antena 1 CNN
Anul 2023 este al 23-lea an din mileniul al 3-lea din secolul 21, fiind și al 4-lea an din deceniul 2020.
În acest an vor avea loc multe evenimente importante, de la înmormântări, la încoronări, posibila criză economică la nivel mondial și turnee sportive mult așteptate.
Iată care sunt cele mai importante evenimente care vor avea loc în anul 2023:
Aderarea Croației la Schengen și moneda Euro
Primul eveniment important care a avut loc în acest an a fost aderarea Croației la moneda euro, devenind a 20-a țară care adoptă moneda europeană. De asemenea, Croația a fost acceptată și în spațiul Schengen, fiind a 27-a țară care a intrat în spațiul de liberă circulație europeană.
Înmormântarea papei Benedict al XVI-lea
Pe data de 5 ianuarie va avea loc înmormântarea papei Benedict al XVI-lea. Înmormântarea fostului Suveran Pontif sa fi una fără precedent, deoarece este pentru prima dată în istoria Bisericii Catolice când un papă aflat în funcție (Papa Francis) va înmormânta un alt papă (Papa Benedict al XVI-lea).
Eclipsa de lună din 5 mai 2023
O eclipsă de Lună penumbrală va avea loc vineri, 5 mai 2023, fiind prima dintre cele două eclipse de Lună din acest an. Diametrul aparent al lunii va fi doar cu 0,1% mai mic decât media, deoarece are loc cu 5,5 zile înainte de perigeu (11 mai 2023).
Încoronarea Regelui Charles al III-lea și a Camilei
Încoronarea lui Charles al III-lea și a Camilei ca Rege și Regină a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, va avea loc pe 6 mai 2023, la Westminster Abbey. Regele Charles al III-lea a urcat pe tron la data de 8 septembrie 2022, odată cu moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a. Încoronarea, finanțată de guvernul britanic, se așteaptă a fi mai scurtă, mai incluzivă cu membrii altor comunități și religii, dar și mai ieftină din punct de vedere financiar decât celelalte încoronări din istoria Marii Britanii.
Concursul Muzical Eurovision 2023, organizat la Liverpool
În acest an va avea loc cea de a 67-a ediție a Concursului Muzical Eurovision, în Liverpool, Marea Britanie. Deși în mod tradițional, țara câștigătoare organizează concursul anul următor, nu a fost cazul și aici. Trupa din Ucraina ,,Kalush Orchestra”, a câștigat marele trofeu în 2022, la Torino, prin piesa ,,Stefania”. Totuși, datorită invaziei Federației Ruse în Ucraina, concursul nu va putea fi organizat din cauza motivelor de securitate. Prima semifinală va avea loc pe 9 mai, a două semifinală pe 11 mai, urmând ca Marea Finală să aibă loc pe 13 mai.
Campionatul Mondial de Fotbal Feminin FIFA din Australia și Noua Zeelandă
Campionatul Mondial de Fotbal Feminin FIFA din Australia și Noua Zeelandă va fi a 9-a ediție a acestui turneu, și prima care este organizată de două țări. De asemenea, este și prima Cupă Mondială, fie masculină, fie feminină, care este organizată de câtre două confederații. Va avea loc între 20 iulie și 20 august.
Eclipsa de Lună din 28 octombrie 2023
O eclipsă parțială de lună va avea loc pe 28 octombrie. Va putea fi observată în Europa, în mare parte din Africa și Asia. Începutul va putea fi văzut din estul îndepărtat al Americilor, urmând ca să se încheie în Australia.
O posibilă criză financiară globală?
Anul trecut a fost unul dificil pentru economia mondială, iar măsurile luate de băncile centrale pentru a ține sub control inflația ne-ar putea aduce o recesiune globală în 2023, spun economiștii citați de CNN.
”Este probabil ca economia globală se se confrunte cu o recesiune în 2023 în urma majorării dobânzilor de referință ca răspuns la creșterea inflației”, spune Kay Daniel Neufeld, director și șeful departamentului de prognoze de la Center for Economics and Business Research.
David Sheppard, editor pe energie la Financial Times, crede că, în condițiile în care rezervele de gaze ale Europei vor fi greu de refăcut în primăvară, ne-am putea confrunta cu pene de curent chiar înainte de aprilie 2023, dacă va fi suficient de frig. ”Însă marea provocare va fi iarna viitoare”, spune Sheppard.
Războiul din Ucraina continuă
Războiul va continua în Ucraina. ”Condițiile pentru o încetare de durată a focului, ca să nu mai vorbim de un acord formal de pace, este puțin probabil să fie îndeplinite în 2023. Înghețarea pozițiilor actuale nu ar satisface nici Rusia, nici Ucraina”, spune Tony Barber, editor Financial Times.
Analiștii chestionați de BBC avansează cinci scenarii pentru Ucraina, de la înfrângerea indiscutabilă a Rusiei, grație unei mai bune dotări a forțele ucrainene, la o continuare a tacticilor actuale – o măcinare lentă a forțelor ucrainene pe direcții înguste și o avansare ușoară.
Viitorul pieței criptomonedelor
Robin Wigglesworth, de la publicația Financial Times, se așteaptă ca industria criptomonedelor să continue să înregistreze pierderi în 2023, poate chiar unele mai mari, în contextul în care ”companiile cu capital de risc și traderii de retail continuă să se retragă, privând industria de combustibilul brut de care are nevoie pentru a crește: jucătorii”.
Viitorul Twitter
Preluarea companiei Twitter de către Elon Musk a stat încă de la primele tatonări sub semnul haosului. Totuși, este puțin probabil ca platforma să se prăbușească, pentru simplul fapt că utilizatorii nu au o alternativă mai bună, spune Elaine Moore în Financial Times.
Însă pierderile vor continua să crească, iar obsesia lui Musk cu ”libertatea de exprimare” îi va aduce amenzi usturătoare, continuă Moore.
Surse: Wikipedia