Media în format digital a acaparat piața în ultimii ani și asta nu este deloc un lucru rău. Presa din online este mult mai accesibilă oamenilor,iar  platformele de streaming dețin o colecție impresionantă de filme și albume muzicale. Așa că de ce să mai cumpărăm media în format fizic?

Au rămas puțini oameni care mai dețin filme pe DVD sau Blu-ray și muzică pe CD sau în format analog, însă numărul acestor persoane începe să crească pe zi ce trece. Mulți copii din ziua de azi nu au idee cum arată un vinil sau o casetă audio, dar nu îi învinovățește nimeni pentru acest lucru.

E perfect normal, deoarece ei s-au născut în perioada în care tehnologia a evoluat foarte repede, iar aceste formate au fost date uitării. Până recent, când nostalgicii au reînceput să cumpere și să facă schimb de muzică în format analog.

Când eram mic și vedeam un CD, știam că bucata aceea de plastic conține pe ea un film sau muzică. Am apucat să intru și într-un magazin care închiria filme pe DVD sau VHS, magazine care nu mai există în zilele noastre. Recunosc că sunt și eu unul dintre nostalgicii acelor vremuri, când tinerii făceau schimb de casete sau discuri pentru a descoperii artiști noi și muzica acestora.

Multe persoane care își aduc aminte de CD-uri și casete se întreabă dacă se mai comercializează. Răspunsul este da, însă într-un număr mic, acestea fiind cumpărate de cele mai multe ori de colecționari.

Casetele sunt din ce în ce mai rare și sunt considerate collectable items, spre deosebire de viniluri, care încep să revină pe piață și sunt din ce în ce mai cumpărate, surprinzător, de către tineri.

De ce am început eu să colecționez media în format fizic? În primul rând pentru că mereu mi-a plăcut să colecționez lucruri, începând cu cărți de joc, jucării și reviste.

Crescând, am început să am o pasiune pentru muzică și film, așa că am căutat în magazine albumele preferate și m-am pus să le ascult, rămânând profund surprins aflând că pe multe astfel de albume există bonus tracks, care nu se găsesc nicăieri altundeva, iar calitatea audio este mult mai bună.

În al doilea rând, colecționez filmele și serialele preferate pe Blu-ray și DVD pentru a le revedea oricând doresc. O întrebare pe gare o aud destul de des este aceasta: “Dar găsești toate filmele și serialele pe platforme de streaming cum ar fi Netlix, Amazon Prime, Hulu, HBO GO etc.”.

Da, le găsesc acolo, însă pentru o perioadă limitată de timp, deoarece platformele de streaming elimină după o anumită vreme filmul sau serialul, fapt care poate fi destul de deranjant.

Jocurile video în format fizic sunt și ele pe ducă. Nimeni nu poate schimba acest lucru. Tehnologia avansează în fiecare zi, iar laptopurile și consolele nu mai vin echipate cu CD/DVD writer, ceea ce determină companiile producătoare să își lanseze produsul strict în format digital.

Anii trecuți, când am participat la Rockstadt Extreme Fest, am rămas plăcut surprins. Standuri întregi pline de CD-uri erau expuse la magazinul din cadrul festivalului. De la rock clasic și până la black metal, orice album își găsea locul pe acele standuri, iar colecționarii și iubitorii de muzică căutau muzica perfectă pentru ei.

Eram curios să aflu de ce mai cumpără lumea muzică în format fizic, când totul e la un click distanță. Răspunsul unui bărbat care a plecat de acolo cu o plasă plină de albume mi-a rămas întipărit în minte: “Ce-i în mână nu-i minciună!”.

Recomand tuturor celor care încă mai dețin un DVD sau Blu-ray player să cumpere media în format fizic. Nu îndemn lumea să adune toate carcasele cu filme pe un raft, iar apoi să uite de ele! Vă sfătuiesc să achiziționați filmele și serialele pe care le îndrăgiți și pe care sigur doriți să le revedeți în viitor.

Același sfat este valabil și pentru iubitorii de muzică, care vor să își susțină artiștii preferați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here