Miercuri, 17 mai, profesorii vor intra în grevă de avertisment, în intervalul orar 11:00-13:00. Săptămâna viitoare este planificată o grevă generală, din cauza nemulțumirilor salariale ale profesorilor. 

Conform președinților sindicatelor din educație: „Spiru Haret”; „Alma Mater” și a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, miercuri va avea loc greva de avertisment. Între orele 11:00-13:00 aceștia își vor suspenda cursurile. 

Peste 75.400 de cadre didactice s-au alăturat acestei acțiuni. Sindicaliștii au declarat că dacă nu vor discuta cu Ministerul Educației în această saptămână, pe 22 mai va avea loc o grevă generală. 

„Se declanșează greva generală începând din data de 22 mai, în instituțiile și unitățile de învățământ, unde există membri de sindicat ai Federației Sindicatelor Libere din învățământ.”

În județul Cluj, 6000 de profesori vor intra în grevă de avertisment. 67% dintre aceștia și-au dat acordul pentru greva generală din 22 mai. Săptămâna trecută, angajații din educație au organizat un protest amplu. Atunci, peste 15.000 de persoane au ieșit în stradă. 

350.000 de cadre didactice sunt afectate de problemele actuale din sistem

Protestele sunt organizate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, în numele celor peste 350.000 de angajaţi ale căror drepturi şi interese le reprezintă. 

Acțiunea urmărește să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învățământ românesc. Printre acestea se numără: majorarea salariilor; salarizarea personalului raportăndu-se la studii, vechime și grad didactic. 
Sindicaliștii mai solicită: plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic şi nedidactic; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă; acordarea concediului de odihnă suplimentar. O alta propunere presupune înlocuirea aplicației EduSal cu un program informatic de salarizare administrat de Ministerul Educaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here