Guvernul a declarat joi o ordonanță de urgență prin care salariile profesorilor vor crește. Profesorii refuză banii și continuă greva.  

 

Ligia Deca, Ministrul Educației, susține, joi, în timpul conferinței de presă de la Palatul Victoriei că se va face o mărire a salariilor. Ordonanța de urgență va adaugă o creștere salarială de 1.000 de lei brut pentru cadrele didactice. Impactul bugetar al guvernului pentru aceste măsurii ajungând la 2,16 miliarde de lei. 

Creșterile salariale reprezintă măsura cu efect imediat, acel 1000 lei brut adăugat în baza salarială pentru cadrele didactice şi didactice auxiliare şi cei 400 lei brut pentru personalul nedidactic.

Un profesor cu studii superioare debutant are acum fără niciun spor 2.376 lei net și ar ajunge, prin OUG adoptată, la 2.956 lei net.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv, experiență între 5 și 10 ani, va primi de la salariul actual, fără niciun fel de spor, la 2.713 lei va primi 3.365 lei net. Un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic I, cu peste 25 de ani vechime va trece de la 3.985 lei la 4.707 lei net. Sporul de dirigenție se aplică la 70% din cadrele didactice, mulți au plata cu ora. Dacă e să vorbim pe venituri, e o altă discuție”, a susținut Deca.

De asemenea, a fost asumat prin același act normativ că aceste creşteri salariale pe noua grilă care pleacă de la salariul mediu brut vor fi etapizate în trei tranşe: 40% de la 1 ianuarie anul viitor, urmând ca celelalte două tranşee să fie egale pe următorii doi ani”, a declarat, ministrul Educației, Ligia Deca.

 

Sursa foto: Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here