Consiliul Județean Cluj a finalizat modernizarea Drumului Băișorii

Consiliul Județean Cluj anunță finalizarea lucrărilor de modernizare și reabilitare a Drumului Județean cunoscut sub numele de Drumul Băișorii. Acest drum important, care leagă DN1/E60 la Luna de Sus de limita cu județul Alba, în localitatea Buru, a fost predat oficial comunităților locale.

 

Lucrările au fost realizate în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, denumit „Modernizarea și reabilitarea drumului județean DJ 107M Luna de Sus – Băișoara – Buru – limită cu județul Alba, km 0+000 – km 42+000”. Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vizitat traseul modernizat pe 21 mai 2024, subliniind importanța acestei investiții pentru comunitățile traversate și pentru dezvoltarea turismului în zonă.

Noul Drum al Băișorii este acum la cele mai înalte standarde. Am finalizat Drumul Bistriței. Drumul Apusenilor este complet modernizat. Pe Drumul Tarniței se circulă în cele mai bune condiții. De la Mărgău la Mănăstireni se circulă precum în Vest. 1.200 de kilometri de drumuri județene au fost modernizați sau reabilitați. Practic, distanța de la Cluj-Napoca la Munchen. Aproximativ 250 de localități beneficiază de drumuri modernizate. Spre satisfacția mea, ne apropiem de 100% drumuri județene asfaltate. Vă invit să le parcurgem împreună! Sunt realități, nu vorbe!” a declarat Alin Tișe.

Importanța Proiectului

Modernizarea DJ 107M are o importanță deosebită atât pentru locuitorii din numeroasele localități pe care le traversează, cât și pentru turiștii care vizitează această pitorească zonă montană a Clujului. Drumul oferă o conexiune directă între DN 1 (E60) și DN 75, facilitând accesul spre municipiul Cluj-Napoca și județul Bihor, respectiv spre municipiul Turda și județul Alba.

Detalii Tehnice ale Lucrărilor

Lucrările au fost complexe, incluzând intervenții pe o lungime de 41,066 kilometri, de la fundația drumului până la asfaltarea în două straturi: binder și strat de uzură. Este notabil faptul că DJ 107M este primul drum județean din Cluj care beneficiază de îmbrăcăminte asfaltică modernă stabilizată cu fibre la stratul de uzură.

Alte aspecte importante ale proiectului includ:
– Construirea a 9 poduri noi și reabilitarea a 7 poduri existente.
– Realizarea a 28.474 metri liniari de șanțuri și rigole betonate, 1.515 metri liniari de drenuri, și 21.996 metri liniari de șanțuri de pământ.
– Construirea a 547 metri liniari de ziduri de sprijin pentru consolidarea drumului.
– Crearea a 945 de accese betonate la proprietăți și reabilitarea a 170 de racordări cu drumurile laterale.
– Instalarea a 11.560 metri liniari de parapete de protecție și 865 de indicatoare rutiere, precum și realizarea de marcaje rutiere pe toată lungimea drumului.

Valoarea Investiției

Investiția totală pentru modernizarea DJ 107M a fost de 89.333.385,92 lei (fără TVA), din care 27.169.102 lei (fără TVA) au reprezentat cheltuieli eligibile finanțate din fonduri europene. Lucrările au fost executate de SC Diferit AG SRL.

 

Sursa foto: Ziua de Cluj

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here