Concertul de Luminație din Cimitirul Central/Házsongárd din Cluj-Napoca continuă și în acest an, însă fără public. Evenimentul organizat, în ultimii 5 ani, de Asociația Scena Urbană, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca își continuă tradiția profundă și în de pandemie.
Spectacolul va fi transmis pe TVR Cluj.
„Cu acest gând în minte și cu scopul de a evita orice fel de expunere publică în contextul normelor de distanțare și a celor sanitare impuse de starea curentă, Scena Urbană anunță că va oferi clujenilor și anul acesta momentul muzical mult așteptat. De data aceasta, însă, va fi sub forma unui spectacol de muzică și balet fără public, înregistrat* în prealabil și transmis în ziua de duminică, 1 noiembrie, de la ora 18.05 pe mai multe canale simultan:
- pagina de Facebook a Scenei Urbane, cu preluare și pe paginile partenerilor
- Radio Cluj (audio)
- în 4 dintre cimitirele din municipiul Cluj-Napoca (audio): Cimitirul Central, Cimitirul Crișan, Cimitirul Mănăştur, Cimitirul Lombului
„(Spectacolul) a fost înregistrat de 8 instrumentiști ai Claudiopolis Youth Orchestra și 17 copii de la Armonia Music”
Pe 30 octombrie va fi transmisă o avanpremieră a spectacolului fără public, o bucată mai scurtă de înregistrare, ce va fi difuzată astfel:
– De la ora 18.30, în premieră la TVR Cluj
– De la ora 20.00, pe pagina de Facebook a Scenei Urbane, cu preluare și pe paginile partenerilor
Spectacolul fără public din acest an poartă numele de ”Ad Aeternum”.
La înregistrarea acestuia au contribuit: 8 instrumentiști ai Claudiopolis Youth Orchestra și 17 copii de la Armonia Music îndrumați de Rada Lăpușan, sub bagheta dirijorului Vlad Eniu, 10 interpreți ai corului Sf. Cecilia, sub bagheta dirijorului Potyó István, 10 balerini sub coregrafia lui Vlad Sebastian, fiind regizat de Ina Hudea.
În acest an plin de încercări, accentul momentului pregătit de Scena Urbană pentru seara specială de Luminație se dorește a fi pe solidaritate, pe unitate în diversitate, atât culturală și socială, cât și religioasă. Astfel, vocile care dau glas unor opere emoționante precum ”Ave Maria” sau ”Tatăl nostru” s-au dorit a proveni din corurile mai multor culte religioase.
Pentru a evita răspândirea virusului, acest lucru nu a fost posibil. Însă ideea a fost primită cu bucurie de reprezentanții corurilor și va fi realizată imediat ce se va putea.
„Putem să fim în continuare sprijin, chiar și virtual, unii pentru alții”
”Luminația, sau Ziua Morților, este o zi de celebrare care implică întreaga comunitate. Anul acesta e pandemie, o știm și o trăim zi de zi cu toții, însă Luminația nu putea să treacă așa… fără un moment special, fără o mână de ajutor întinsă semenilor noștri. De 1 noiembrie, cimitirele sunt luminate de amintirile și poveștile de viață retrăite la lumina lumânărilor aprinse de familii și prieteni.
Acum nu mai putem face asta, dar putem să fim în continuare sprijin, chiar și virtual, unii pentru alții, să ne dăm curaj unul altuia pentru o nouă zi, să trăim separat, dar cumva la fel, ”împreună”, emoția unui moment artistic, unic, așa cum este spectacolul nostru de Luminație”, explică arh. Daniela Maier, coordonatorul Scenei Urbane.
Scena Urbană s-a oferit să-i ajute pe cei care nu pot ajunge în cimitir de Luminaţie.
Anul acesta, Scena Urbană și partenerii săi inimoși, Asociația Șepcile Roșii și Peluza Șepcile Roșii curăță locurile de veci și aprind lumânări în numele tuturor celor care nu se pot deplasa de Luminație. Această zi reprezintă momentul în care ne gândim cu toții mai mult la cei dragi trecuți în neființă.
”Dacă vă aflați în una din următoarele situații:
- sunteți plecat din țară
- sunteți în carantină
- nu puteți ajunge la cimitir (*din raza municipiului Cluj-Napoca) din cauza: vârstei, a stării de sănătate sau a altor urgențe majore
…vă rugăm să ne trimiteți un e-mail la infoscenaurbana@gmail.com.
În el să ne precizați situația dvs. și să ne dați detalii (loc, nume, etc) despre locul/locurile de veci de care ați vrea să avem grijă, în numele dvs., de Luminație.
Lumina trebuie să rămână aprinsă, în suflet și în fapt, mereu, dar mai ales acum”, se arată în comunicat.