Studenții de la facultățile de medicină din țară au organizat în 36 de orașe din țară printre care și Cluj-Napoca, o campanie națională de donare de sânge.

Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România organizează în perioada 5-16 decembrie campania „Donează Sânge, Fii Erou!”

„Lipsa de sânge din spitale continuă să fie o importantă problemă cu care se confruntă sistemul medical din România, transfuziile sanguine fiind esențiale pentru pacienții care suferă de boli precum anemii severe, politraumatisme sau diferite forme de cancer. Organizăm această campanie ca să contribuim la creșterea numărului de donatori de sânge și dorim astfel să ne implicăm activ în ameliorarea acestei probleme de sănătate publică”, declară organizatorii programului.

Voluntarii proiectului, studenți la medicină și elevi la școlile postliceale, vor fi prezenți la 36 de Centre de Transfuzie din România și la Centrul de Transfuzie Chișinău. Ei vor asista personalul medical, donatorii și vor oferi premii. 

Cei ce doresc să doneze sunt așteptați în perioada 12-16 decembrie, la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj de pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 18, în intervalul orar 07:30-13:30. 

Doritorii se pot înscrie și în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Astfel, pacienții care suferă de cancer de sânge, precum leucemii, limfoame sau mieloame, vor putea fi ajutați prin intermediul donatorilor. Organizatorii recomandă înscrierea prin intermediul aplicațiilor BlooDoChallenge sau Donorium.

Condițiile necesare pentru a putea dona

-vârsta: 18-60 ani;

-greutate: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;

-pulsul: 60-100 bătăi pe minut;

-să nu sufere de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli

infecțioase, etc.);

-să nu aibă alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)

-să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;

-să nu fie sub vreun tratament medicamentos (dar anticoncepționalele și suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);

-să nu se fi tatuat și să nu-și fi pus piercing în ultimele 6 luni;

-să nu fie în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);

-să nu fi consumat alcool cu 48h înaintea donării.

 

Sursă: Ziua de Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here