Cele două cutremure din 13 și 14 februarie au fost resimțite în multe zone din județul Cluj. Zece clădiri din teritoriu sunt în evidența autorităților, din cauza riscului seismic ridicat.
Cele mai multe clădiri se regăsesc pe teritoriul municipiului. După cel de-al doilea cutremur mai intens, s-au înregistrat trei apeluri la 112, dar fără victime și pagube materiale înregistrate.
„În urma cutremurelor din zilele trecute, echipele ISU au realizat acțiuni de recunoaștere, nefiind identificate probleme de niciun fel la nivelul județului. Nu s-a constituit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – CJSU, decât în județele unde au existat situații deosebite”, a declarat prefectul Irina Munteanu.
Cele 10 clădiri sunt încadrate în clasele 1,2 și 3 de risc seismic:
Cluj-Napoca
- str. D. Francisc nr. 9, S+P+E, Imobil de locuinţe; anul construcției – 1930; clasa de risc – III;
- Str. I.C. Brătianu nr. 18 S+P, Imobil; anul construcției – 1952, clasa de risc – III;
- Str. Clinicilor limitrof imobilului de pe str. Moţilor nr. 103, Parter, Clădire de locuit; anul construcției – 1840; clasa de risc II;
- str. Matei Corvin, nr. 3, S+P, Imobil de locuinţe; anul construcției – 1942; clasa de risc – II.
- str. I. Maniu nr. 2-6, D+P+1, Clădirile Statusului Romano-Catolic; anul construcției – 1926; clasa de risc – II.
- B-dul Eroilor nr. 3 D+P+1, Imobil de locuit; anul construcției – 1933; clasa de risc – II.
- Turda: Calea Victoriei nr. 7B, Bl.L140, Bloc de locuinţe, S+P+4, Imobil de locuinţe; anul construcției – 1955; clasa de risc – II;
- Comuna Bonţida: Sat Bonţida FN, Castelul Banffy, corp III, Clădire de locuit; anul construcției – 1895; clasa de risc – III;
- Comuna Sânpaul: Sat Sumurduc, nr. 17, S+P, Imobil de locuit; anul construcției – 1954; clasa de risc – II;
- Comuna Sânmărtin: sat Măhal, nr. 57 D+P, Imobil locuit; anul construcției – 1962; clasa de risc – II.
Conform datelor centralizate de Banca Mondială, zona de sud-est este cea mai expusă la cutremure.
Măsurile luate de Boc pentru a anticipa urgențele
Primarul Emil Boc dorește constituirea unui grup de lucru pentru a anticipa și pregăti municipiul, în cazul unor situații asemănătoare. Acest grup se va ocupa și de alte situații, precum: incendii, inundații, căderea sistemului informatic sau energetic. Conform spuselor sale, autoritățile vor fi mai stricte în ceea ce privește noile construcții din oraș, a materialelor și standardelor aplicate.
„Pentru municipiul Cluj-Napoca n-a fost o prioritate, pentru că nu a fost pericol, n-am crezut și nu aveam de ce să credem că aici se poate simți cutremur. Eu personal nu l-am simțit că eram jos în primărie, dar colegii de la etajele superioare au resimțit cutremurul. Deci, dacă am ajuns să simțim și la Cluj înseamnă că această problemă trebuie să fie pe agenda noastră. Iar eu, așezat, calm, dar din timp, am un plan de a crea grupuri de lucru pentru anticipare și pregătire măsurilor necesare, în cazuri de dezastre naturale/pandemii […]. De aceea voi constitui acest grup de lucru ca să analizeze din timp ce trebuie, ca la Cluj să nu se întâmple lucruri negative, inclusiv pe partea de cutremure. Important este să anticipi și să fii pregătit pentru ce se poate întâmpla, pentru ce se întâmplă”, a transmis Emil Boc.
Sursă: monitorulcj.ro