Premierul Nicolae Ciucă Sursă Foto: Facebook/Guvernul României

Potrivit declarațiilor premierului Nicolae Ciucă, guvernul discută opțiuni pentru chibzuirea bugetului.

Nicolae Ciucă, premierul țării și președinte al PNL, a declarat luni, că guvernul discută pentru alegerea căilor de chibzuire a bugetului; exceptând tăierea de salarii și renunțarea la investiții. 

În 2022, economia și bugetul de stat au evoluat pe o cale pozitivă, datorită creșterilor nominale substanțiale, investițiilor străine și rata record de absorție a fondurilor europene. În acest an, însă se simt consecințele războiului din Ucraina, a inflației și a problemelor de logistică pe plan aprovizionar. 

În vederea Guvernului, se află căutarea unor modalități pentru o mai bună colectare a taxelor. Până miercuri, 12 aprilie, miniștrii trebuie sa aducă soluții de scădere a cheltuielilor; deoarece românii nu pot fi înfricoșați cu pierderea locurilor de muncă sau reducerea salariilor. Măsurile urmează a fi luate din timp, în vederea unui echilibru care să nu dea tot bugetul peste cap. 

„Există varianta în care noi, ca Guvern, trebuie să ne manifestăm cât se poate de profesionist şi responsabil să rezolvăm problema colectării taxelor. Sunt soluţii şi toate aceste soluţii trebuie derulate prin instituţiile statului. Le cer instituţiilor statului să-şi facă datoria şi să ajungă să facă o colectare aşa cum este ea planificată. Nu discutăm despre noi taxe la acest moment. Îmi asum orice decizie pe care o iau, şi aici este vorba despre responsabilitate. Este responsabilitatea noastră faţă de români.

Nu putem să venim acum şi să îi înspăimântăm că urmează să rămână fără locuri de muncă sau fără salarii. Le-am cerut miniştrilor ca până miercuri să vină să-mi prezinte o situaţie de principiu, cu modul în care pot să îşi chibzuiască cheltuielile. Sunt o serie întreagă de linii de buget care pot fi gestionate astfel încât să scădem cheltuielile.

După trei luni de zile, avem un deficit de 1,4, la început de trimestru. Este bine să luăm măsurile acum, la început de an, astfel încât să nu ajungem pe final de an să nu ştim cum să rezolvăm această problemă. Ca atare, dacă găsim -şi sunt convins că găsim-, pentru că se lucrează la nivelul Ministerului Finanţelor, la nivelul fiecărui ordonator principal de credite, pentru a se veni cu soluții.”, a transmis premierul.

 

 

Sursă: monitorulcj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here