Sursă fotografie: CazareClujNapoca.ro
Cercetătorii din Cehia cer interzicerea focurilor de artificii, deoarece ele ar emana substanțe foarte toxice în mediul înconjurător. În același timp, aceștia doresc ca cetățenii să fie mult mai bine informați despre toxicitatea artificiilor și să îșî dea seama că pot face rău mediului, animalelor și oamenilor.
Oamenii sunt expuși substanțelor toxice atât în timpul lansării artificiilor, cât și după, susțin cercetătorii cehi. Tone de substanțe chimice toxice, precum titan sau rubidium, rămân în aer, iar inhalate ajung în plămâni:
,,Cu toate acestea, chiar și după ce au dispărut din aer, compușii eliberați în timpul exploziei continuă să fie prezenți în mediul încojurător, ajung în apă și sol și pot intra în lanțurile trofice”, a spus Pivokonsky, unul dintre cercetători.
În Praga, capitala Republicii Cehe, nu va mai avea loc spectacolul de artificii de anul nou, pentru a nu polua sau distruge fauna sălbatică, spun oficialii. Din cauza spectacolelor, lebedele și alte păsări de apă au murit, un motiv fiind sperietura cauzată de zgomotul puternic produs de artificii.
Există alte alternative mai bune decât artificiile, spre exemplu, un spectacol de lumini cu drone sau holograme. În România, unele primării au renunțat la focurile de artificii și au ales spectacolul de lumini cu dronă, un exemplu fiind orașul Cluj-Napoca, unde de ,,Zilele Orașului” a avut loc un spectacol de lumini cu dronă.
Sursă: GenȘtiri / Agerpres / Libertatea