Cluj-Napoca se menține pe primul loc în ceea ce privește cele mai ridicate prețuri la imobile din țară. Într-un an, prețurile au crescut cu 17,2%. 

La nivel național, în anul 2022 a avut loc o creștere de 4,1%. Totuși, în ultimul trimestru din 2022, prețurile au scăzut cu 1,4%, față de cel anterior. 

În Cluj a avut o creștere de 17,2%, ocupând primul loc în clasamentul orașelor cu cele mai scumpe apartamente. Conform imobiliare.com, un metru pătrat are o valoare de 2.410 euro. 

„Comparativ cu perioada similară a anului anterior, datele relevă doar majorări ale prețurilor solicitate de vânzătorii din marile orașe. Cel mai semnificativ avans a avut loc în Cluj-Napoca (+17,2%), marje de creștere de două cifre fiind consemnate și în celelalte centre regionale: Iași (+13.1%), Oradea (+12,5%), Craiova (+11%) și Brașov (+10,1%). Pe următoarele locuri în topul scumpirilor se află Timișoara (+7%), Brăila (+6,9%), Ploiești (+5,2%), Constanța (+5%) și Galați (+4%)”, transmite agenția imobiliară.

La nivelul Uniunii Europene este vizibilă o creștere ușoară, mai stabilă față de cea din România. Conform datelor publicate de Eurostat și Institutul Național de Statistică (INS), referitor la prețurile de tranzacționare a locuințelor; trimestrul patru din 2022 are o depreciere trimestrială de 1,1% și, respectiv, o creștere anuală de 6,5%.

Clujul, oraș al decalajelor financiare

În oraș există discrepanțe semnificative între apartamente similare, din cauza implicării emoționale a proprietarului. 

„Da, din păcate, pe piața imobiliară din România, prețul la care se listează o proprietate ține în majoritatea cazurilor de dorința proprietarului, de cele mai multe ori de nevoia lui imobiliară ulterioară sau de implicarea lui emoțională. Ce face vânzătorul tipic al unui imobil, mai exact? Se uită pe platformele de anunțuri imobiliare, vede cam la ce preț sunt scoase la vânzare proprietăți similare din zonă, iar apoi se gândește „al meu e mai frumos!” Chiar dacă, în realitate, de multe ori nu este. Și atunci îl listează peste prețul celorlalte, iar astfel se creează un bulgăre care în Cluj s-a rostogolit plin de avânt în ultimii ani. 

Sau, o altă variantă pe care am întâlnit-o în piață, proprietarul dorește să vândă un imobil la un preț care să îi permită să își achiziționeze un alt imobil, mai mare, mai frumos, dar fără să plătească vreo diferență de preț semnificativă pentru cel nou. Din aceste motive apar deseori diferențe atât de mari în piață între proprietăți similare (cel puțin similare la prima vedere)”, a declarat Andreea Popa, realtor în cadrul Keller Williams Cluj. 

 

Sursă: monitorulcj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here