Sursă foto: Facebook/ SOS Parcul Est

 

Un grup de iniţiativă civică ce se ocupă cu monitorizarea spațiilor verzi din Cluj a distribuit, pe Facebook, o fotografie din Parcul Est, intitulat „cel mai important proiect verde din istoria Clujului”, acum doi ani de către primarul Emil Boc, în care se poate vedea clar cum spațiul verde este folosit pe post de spațiu de depozitare pentru materiale de construcții.

Poza a stârnit indignarea mai multor locuitori ai orașului. Anunțul distribuit de grupul civic sună în felul următor:

,,Ce ironie administrativă totuși: să ceri un parc amenajat minim intruziv, dar aici sa se depoziteze si să se extindă depozitul de materiale de construcții cu care probabil se mai acoperă la lucrări de amenajare și alte spații verzi. De ani de zile cerem RADP să mute depozitul cu materiale de construcții din Parcul Est viitor, dar dimpotrivă, depozitul se extinde, copacii sunt rași, animalele care erau aici in zonă dispar treptat.”

Zona poartă denumirea de ,,Parcul Est” , având  o suprafață totală de 45,5 hectare și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban, conform Știri de Cluj.

Primăria din Cluj-Napoca promitea acum doi ani că viitorul Parc Est urma să devină un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei Estice a municipiului Cluj-Napoca, primarul Boc spunând, în anul 2021, că: „Acesta este cel mai important proiect verde din istoria Clujului, atât ca dimensiune, cât și ca importanță și se încadrează în dimensiunea nepoluantă, verde a orașului. Ne aflăm la faza de realizare a Studiului de fezabilitate, care urmează să fie predat pentru sfârșitul lunii aprilie 2022, după care urmează etapa de exproprieri și de punere în practică a proiectului. Țin să menționez faptul că nu va fi un proiect cu punere în practică foarte rapidă, dar va dăinui pentru eternitate la Cluj-Napoca prin modul în care îl vom implementa, respectând biodiversitatea de excepție a locului, combinată cu modernizarea spațiului verde, în concordanță cu secolul în care trăim”.

Reacția cetățenilor, după postarea celor de la SOS Parcul Est, a fost una dură la adresa autorităților locale:

,,Acești indivizi trebuie neapărat să înțeleagă că ei își bat joc de un bun public ce aparține unei comunități și ei sunt plătiți din banii acestor oameni din această comunitate deci stop, să nu mai tolerăm.” a comentat un utilizator.

,,Sunt de interes doar parcurile in care se baga sute de mii de euro. Parcul acesta exista, are copaci, are alei. Nu au niciun profit sa il amenajeze. Vor sa il distruga prima data ca apoi sa fie justificata cheltuirea banilor noștri.” mai spune un alt utilizator.

,,E incredibil câte le bubuie mintea!! În orice context, felul ăsta de oameni găsesc soluții forțate, vătămătoare, aberante! Aidoma cu ascunderea gunoiului în Parcul Feroviarilor” a mai spus un utilizator, făcând referire la cazul unei firme, abonată la bani publici, conform Adevărul, care a transformat zona Parcului Feroviar într-o groapă de gunoi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here