Angajații și copii se bucură de încă o minivacanță, la scurt timp după cea de Paște.
Marți, românii au revenit la serviciu, după 4 zile libere cu ocazia Sărbătorilor Pascale, 14-17 aprilie.
1 Mai (Ziua Muncii) va fi zi liberă, astfel angajații vor avea un weekend prelungit, deoarece aceasta cade într-o zi de luni; în timp ce 29 și 30 aprilie, cad în weekend.
În fiecare an, salariații primesc 15 zile libere de la stat. Anul acesta, 12 dintre acestea au căzut în timpul săptămânii. Există un proiect în vizorul Guvernului, prin care angajații pot beneficia de minivacanțe prin niște punți între zilele libere și weekend-uri.
Care sunt zilele libere rămase în 2023?
Zilele libere legale rămase în anul 2023 sunt următoarele:
- 1 mai (luni) – Ziua Muncii;
- 1 iunie (joi) – Ziua Copilului;
- 4 iunie (duminică) – Rusalii, 5 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii;
- 15 august (marți )- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie (joi) – Sfântul Andrei;
- 1 decembrie (vineri) – Ziua Națională a României;
- 25 decembrie (luni) – 26 decembrie (marți) – Crăciunul.
Bugetarii ar putea beneficia de încă 2 zile libere: 2 iunie (vineri) și 14 august (luni). Astfel, s-ar putea crea punți între zilele libere și weekend-uri. Bugetarii ar putea beneficia de încă 2 minivacanțe în perioada 1-4 iunie și 12-15 august.
Ce compensații primesc angajații fără zilele libere menționate?
Angajații care nu-și pot întrerupe activitatea în zilele libere, vor primi alte zile de concediu, în perioada imediat următoare. Categoriile vizate sunt cei ce lucrează in unități sanitare, alimentație publică sau a celor a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza specificului ei.
Ei ar trebui să primească zile libere în următoarea lună de la angajator. În locul acelor zile libere, pot primi un spor salarial ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază. Angajații ce nu oferă niciuna din cele două compensații menționate, pot primii amenzi de până la 10.000 de lei.
Sursă: monitorulcj.ro