Tarifele de distribuție a energiei electrice ar putea crește, conform unei propuneri a ANRE. Majorarea ar avea loc începând cu aprilie 2023, odată cu decizia guvernului de a suspenda limitarea prețurilor.
ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei) a afișat public noile tarife de distribuție ale energiei electrice.
Tarifele se vor majora începând cu 1 aprilie 2023, după ce Guvernul a amânat adoptarea unei ordonațe de urgență, lansate de Ministerul Energiei. Conform previziunilor sale, tarifele trebuiau să crească doar parțial, în urma înghețării provocate în 2022 de plafonarea prețurilor față de populație.
Transelectrica, operatorul național de transport, va avea parte de un tarif majorat cu 11%. Companiile de distribuție la joasă tensiune, vor avea un tarif palfonat între 8 si 31%.
„Datele avute în vedere la stabilirea tarifelor valabile de la data de 01 aprilie 2023, mai pot suferi modificări, ca urmare a verificărilor și analizelor consolidate, ce urmează a fi efectuate până la aprobarea tarifelor de rețea.
Ținând cont de tendința de reducere a consumului de energie electrică, de creșterea inflației, precum și de actuala evoluție a prețurilor pe piața de energie electrică; tarifele propuse spre aprobare prezintă o creștere, cu încadrarea în limitele metodologice”, arată ANRE.
Vor avea românii de suferit în urma majorării?
Majorarea propusă de ANRE vizează tariful pentru operatorul național de energie electrică și firmele de distribuție. Astfel, consumatorii casnici și non-casnici nu vor primi facturi majorate.
Clienții care au furnizor cu prețuri mici la energia activă, vor simți anumite majorări, deoarece acesta urmează să aplice noile tarife de distribuție. Majorările nu vor fi peste nivelurile plafonate, de pildă, pentru clienții casnici de 0,68, respectiv 0,80 și 1,3 lei kWh.
ANRE se ocupa cu costul tarifului de distribuție a energiei electrice, periodic. Costul reflectă transmiterea sigură și eficientă a energiei electrice între două puncte de distribuție.
ANRE a propus ca tarifele de distribuție să se majoreze astfel:
Transelectrica: 31,20 lei/MWh (creștere de 11%);
- E-Distribuție Muntenia SA: 172,21 lei/MWh (creștere de 19%);
- E-Distribuție Banat SA: 161,68 lei/MWh (creștere de 9%);
- E-Distribuție Dobrogea: 186,18 lei/MWh (creștere de 7%);
- Delgaz Grid SA: 210,07 lei/MWh (creștere de 18%);
- DEER Muntenia Nord: 229,96 lei/MWh (creștere de 31%);
- DEER Transilvania Nord: 182,24 lei/MWh (creștere de 25%);
- DEER Transilvania Sud: 171,97 lei/MWh (creștere de 8%);
- Distribuție Energie Oltenia: 211,48 lei/MWh (creștere de 23%).
Sursă: monitorulcj.ro