1.277 de infracțiuni privind violența în familie au fost raportate în județul Cluj. În anul 2022, victimele au cerut aproape 700 de ordine de protecție.

Conform datelor IPJ Cluj, anul trecut au existat 29.660 de intervenții ale polițiștilor în județ. Dintre acestea au fost înregistrate 1.277 de cazuri de infracțiuni asociate violenței în familie. 

Majoritatea victimelor au cerut ordin de protecție, 407 dintre acestea fiind provizorii. Numărul acestora a crescut spre deosebire de anul trecut, cu 27 la număr. Din cele peste o mie de cazuri: 806 au fost infracţiuni de loviri sau alte violenţe, 114 infracţiuni de abandon de familie şi 111 infracţiuni de ameninţare.

Clujul deține un centru pentru victimele violenței domestice

În luna mai 2022, a fost inaugurat un centru pentru aceste victime, cu o locație secretă, din motive evidente. Realizarea sa a fost posibilă prin intermediul proiectului european „VENUS – împreună pentru o viață în siguranță!”. La nivel național, vor fi deschise mai multe centre de acest fel.

Acesta deține un cabinet de consiliere vocațională și un grup de suport pentru victime. Poate găzdui șase persoane, pe o perioadă de maximum un an. Pentru a accesa serviciile locuinței, persoana trebuie să aibă calitatea de victimă a violenței domestice în formele prevăzute de lege.

Abuzurile familiale și decesele înregistrate

Unele violențe au atins praguri critice, lăsându-se cu moartea a 42 de femei și a patru copii. La nivel teritorial, cifrele aduc îngrijorare din partea statului. La finalul lunii ianuarie; Gabriela Firea, ministrul familiei făcea următoarele declarații:

„Viața unui om este de neprețuit! Cifrele violenței domestice din 2022 sunt teribile: 42 de femei și 4 copii au murit anul trecut, în urma bătăilor și abuzurilor din familie. Aproape 40.000 de femei și 9.000 de copii au fost victimele agresiunilor. De asemenea, în 2022, au fost emise peste 11.000 de ordine de protecție și peste 20.000 de ordine de protecție provizorii. Această realitate înfiorătoare trebuie să ne să ne mobilizeze și să-i facă pe români să conștientizeze gravitatea acestor gesturi”.

 

Sursa: monitorulcj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here