O expoziție-eveniment dedicată pictorului Sorin Ilfoveanu va avea loc la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Colaborarea muzeului cu Casa de licitații Vikart și cu Uniunea Artiștilor Plastici din România are ca scop promovarea și susținerea artei moderne și contemporane. În cadrul evenimentului vor fi expuse 45 de lucrări, picturi în culori acrilice și desene, cele mai multe dintre ele necunoscute publicului larg. Subiectele dominante din arta maestrului Sorin Ilfoveanu constitutie tema centrală a expoziției, dedicată și „Zilei Europene a Patrimoniului”.
„Ilfoveanu 2020” este un proiect inițiat și dezvoltat de Casa de licitații Vikart care a fost înființată în 2019 și este cea mai nouă instituție de gen din România. O parte din strategia institului este promovarea evenimentului și la alte două muzee prestigioase din țară: complexul Muzeal Național „Moldova” din Iași în perioada septembrie-octombrie și Muzeul Național „Brukenthal” din Sibiu în luna noiembrie.
Cine este Sorin Ilfoveanu?
Născut pe 23 mai 1946 la Câmpulung Muscel, Sorin Ilfoveanu este un pictor și desenator contemporan, recunoscut atât în țară cât și în afară.
-Picturile artistului prezintă reprezentări care întruchipează atracția umană pentru schimbarea aparențelor.
– Desenele ne aduc aminte de eul profund pe care ni-l dorim cu toții, fără prejudecăți și probleme.
– Simplitatea stilistica creează profunzimea lucrărilor.
Genialitate artistului român a fost recunoscută de către specialistul cele mai mari case de licitații din lume, Christie’s, care a așezat o lucrarea a acestuia lângă alte opere de renume semnate de Pablo Picasso și Henri Matisse la o expoziție din Londra.
Inaugurarea oficială a expoziției „Ilfoveanu 2020” va avea loc loc la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy), miercuri, 9 septembrie, începând cu ora 18:00. La deschidere va fi și maestrul Sorin Ilfoveanu. Totodată, vor lua cuvântul Luciana Stanciu, manager al Casei de licitații Vikart, Adina Rențea, coordonator al proiectului, Vákár István, vicepreședinteal Consiliului Județean Cluj, istoricul Nastasă-Kovács, manager al muzeului, și Alexandra Sârbu, istoric de artă. Participarea la deschidere se face exclusiv pe bază de invitație. Expoziția, însă, va putea fi vizitată de către publicul larg în perioada 2-20 septembrie 2020, de miercuri până duminică, între orele 10:00-17:00. La ora 16:30 va fi emis ultimul bilet.
Măsuri de protecție împotriva Coronavirusului:
– Distanța minimă de 2 metri față de restul oamenilor.
– Purtarea măștii este obligatorie.
– Dezinfectarea mâinilor și a încălțămintei folosind dezinfectantul și covorul decontaminat pus la dispoziție de muzeu.
– Purtarea botoșeilor de unică folosință oferiți la casieria muzeului.
– Respectarea circuitului dr vizitare stabilit de muzeu.
– Persoanele cu o temperatură corporală mai mare de 37,3 grade Celsius sau care prezintă simptome de infecție respiratorie nu vor putea intra în muzeu. De asemenea, se va interzice accesul și persoanelor care refuză verificarea temperaturii.