Pentru anul 2023, bugetul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca este de aproape 619 milioane de euro. Dintre aceștia 132 de milioane vor fi direcționați spre proiectului metroului, în timp ce restul sumei spre alte proiecte. 

Primăria va investi întreaga sumă în proiecte locale, conform declarației primarului Emil Boc. Suma a fost declarată la conferința de presă susținută la sediul primăriei. Bugetul total al Clujului a crescut cu 49,94% față de anul trecut, creștere influențată de realizarea metroului. 

Cei 132 de milioane se vor îndrepta spre expropieri, avansul aferent firmei ce va câștiga licitația și documentația necesară punerii în execuție.

Obiectivele lui Boc pentru 2023

„În esență, prin acest proiect de buget urmărim consolidarea statutului Clujului ca primul oraș din România în materie de calitate a vieții, după principiul «cele bune să se adune și cele rele să se spele», dacă sunt. De asemenea, să continuăm cele trei elemente fundamentale care fac un oraș atractiv, și anume infrastructură, educație și calitate a vieții prin intermediul viziunii verde și digitale. În baza acestor axe fundamentale urmărim continuarea proiectelor majore ale Clujului care vor permite orașului să treacă într-o altă ligă de dezvoltare și de a pregăti orizontul anilor 2030-2050. Obiectivul nostru este să menținem acest oraș atractiv pe termen mediu-lung”, a spus Emil Boc.

39,7% din întreaga sumă vor merge către metrou; 17% se alocă infrastructurii rutiere,; pentru cultură se alocă 14,7%; dezvoltare publică 10,95%, iar în învățământ se investește 8,3%. Pe lângă proiectele începute, anul acesta se vor începe o serie de proiecte noi, în favoarea dezvoltării municipiului. 

În acest an bugetul a suferit o presiune enormă, cauzată de valul de scumpiri din 2022. De la utilitățile din școli, până la contracte, toate acestea au suferit o scumpire majoră. Majoritatea acestora s-au dublat sau chiar triplat. Totuși, conform unui post de radio, Emil Boc dorește ca orașul să funcționeze cât mai aproape de standardele așteptate de clujeni. 

Cum va fi împărțit bugetul local?

https://www.monitorulcj.ro/administratie/106005-bugetul-clujului-pe-2023-sufera-din-cauza-scumpirilor-costul-utilitatilor-in-scoli-chiar-s-a-triplat-iar-contractele-au-crescut-cu-15-20

 

Sursă: monitorulcj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here