Pe data de 04.09.2020, în cadrul ședinței Consiliul Facultății de Drept UBB, s-a luat hotărârea ca primul semestru al anului universitar 2020-2021 să se desfășoare exclusiv online.
În luna iulie, rectorul Universității Babeș Bolyai, Daniel David într-un interviu a declarat că se lucrează la un scenariu hibrid în care studenții din anul 1 și ultimul an să vină la facultate, în Cluj : „studenții de anul 1 de la toate facultățile să vină la Cluj, iar în cazul lor se vor ține în regim clasic seminarele și laboratoarele.”
Timp de o lună, studenților de anul 1 li s-a insuflat ideea implementării scenariului hibrid, aceasta poate fi cauza nemulțumirii bobocilor după anunțarea deciziei Facultății de Drept. Foarte mulți tineri studenți și-au exprimat dezacordul față de această hotărâre pe rețelele de socializare și media, printre care și Marius, un boboc.
Salut! Eu sunt Marius și trebuia să fiu student la Facultatea de Drept din cadrul UBB. Pe data de 04.09.2020, în cadrul ședinței Consiliului Facultății de Drept, s-a luat hotărârea ca în primul semestru al anului universitar 2020-2021, toate cursurile și seminariile să se desfășoare exclusiv online, asta în condițiile în care un singur an ar putea urma seminariile fizic, în băncile facultății.
Decizia a venit după o lungă vehiculare a scenariului hibrid în care, prezența era atât fizică, cât și online.
Acest scenariu a fost criticat atât de cadre universitare, cât și de studenți și media. Din păcate noi, cei din anul I, vom începe „viața de student” în pat, cu laptopul în brațe, în pijamale, mărșăluind dintr-o cameră într-alta, în loc să fim pe holurile facultății și să ne începem această perioadă normal, perioadă care se spune că e foarte frumoasă, dar pe care nu o vom resimți la fel din spatele unui ecran.
Într-o Românie în care școlile se vor redeschide cât de curând, în care mediul preuniversitar a luat toate măsurile pentru începerea anului în măsuri de siguranță, de la clasele primare, la cele gimnaziale, generale și liceale toți revenind în băncile școlilor într-o mai mare sau mica măsură, noi, studenții, în special cei ca mine, studenții din anul 1 care fac trecerea dintr-un mediu în altul, suntem abandonați sub pretextul riscului epidemiologic. Aparent, s-au putut găsi metode de prevenire a răspândirii noului virus pentru toți, mai puțin pentru noi.
Nu Consiliul Facultății de Drept este vinovat, ci legea care permite astfel de lucruri!
Ni se spune să stăm acasă, să facem totul online că e spre binele nostru, așa vom fi în siguranță. Totuși, să pui lacătul pe facultate cât timp mall-ul e deschis, cât timp terasele sunt pline până la refuz, cât timp frații mai mici pot merge la școală și să aducă virusul acasă, mi se pare cel puțin nepotrivit și jignitor pentru studenții care nu pot veni să învețe, pentru că la facultate e nesigur, dar în bar e perfect ok.
Sunt „n” locuri în care te poți îmbolnăvi, în care poți lua acest virus, și, totuși, magazinele sunt deschise, firmele la fel, parcurile, zonele publice, până și evenimentele au reînceput să apară la Cluj și toate acestea pot să aibă loc nestingherit, dar noi nu putem să intrăm pe ușile facultății de frica unui focar. Asta e, așa e pe la noi.
Într-o Românie a contradictoriilor, nici nu mă surprinde acestă decizie.
Să nu se înțeleagă că atac conducerea facultății sau că m-am trezit eu, viitor student să judec decizia unui întreg consiliu, căci nu e cazul, înțeleg că interesul facultății e să ne ajute cât mai mult și să ne ofere o educație cât mai calitativă, dar consider că acea educație are loc și fizic, nu doar online.
Cum ne asumăm toți un risc când ieșim la plimbare sau la o bere, putem sa ne asumăm acel risc și venim la facultate să facem ceva productiv!
Cum ne asumăm toți un risc când ieșim la plimbare sau la o bere, putem sa ne asumăm acel risc și venim la facultate să facem ceva productiv!
Draga Boboc de la UBB,
sunt sigur ca tie nu iti pasa ca un coleg moare de sars-cov-2. La fel sunt si cei cu restaurante, terase, magazine sau mall-uri. Daca nu sunt cobai ca voi, nu pot face profit. Prin urmare, la UBB lucrurile stau un pic diferit. Rectorul si consiliile facultatilor nu doresc sa isi asume moartea unui coleg profesor ca si urmare a deciziilor luate. Poate mai trebuie sa cresti un pic pentru a vedea lucrurile mai cu intelepciune. In plus, poate tocmai unul dintre motivele pentru care vrei la UBB este sa iti mai luminezi mintea.