Bacșișul va fi luat în vizorul statului, în urma aprobării unui proiect de lege de comisia de buget din Camera Deputaților. Legea a fost depusă în 2019 de fostul ministru al finanțelor, Eugen Teodorovici și aprobată de decizionali.

Comisia a adoptat ca valoarea bacșișului să fie aleasă de către client, care va indica pe bon fiscal fie suma procentuală din totalul consumului, fie cea absolută. Operatorul economic prestatar al serviciului va elabora bonul, la finalul căruia va fi trecut și valoarea alocată bacșișului. Angajații își vor primi în mod integral răsplata, cu excepția celor 10% care vor fi virați către stat.

Prin intermediul acestui plan, ar putea avea loc creșterea încasărilor la buget. Există posibilatea să apară și o „taxă pentru servicii”, pe bonul fiscal și pe nota de plată, ce va cuprinde 10% din valoarea consumației clientului.

„Angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată.  Proiectul de lege, aşa cum a fost adoptat de comisie, stabileşte în mod explicit atât modul de înregistrare contabilă cât şi tratamentul fiscal al sumelor ce reprezintă bacşişul, atât la cel care îl plăteşte, în cazul în care acesta este o persoana juridică dar si la operatorul economic ce îl încasează. Aceste precizări exprese ale legii asigură predictibilitate şi evită interpretările diferite in aplicare”, a declarat Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci.

Bacșișul, plătit și în mod digital

Consumatorii vor putea opta și pentru plata cu cardul, fiind folosit din ce în ce mai des de români. Huțucă a explicat și cum va fi aplicată această opțiune: „În ultimii ani s-a extins plata cu cardul în detrimentul plății în numerar. Tocmai de aceea, oferim posibilitatea ca bacșișul să fie plătit de clienți și atunci când plătesc cu cardul și atunci când plătesc în numerar. Dacă clientul este o entitate juridică, atunci el poate înregistra bacșișul ca și cheltuială de protocol, deductibilă în limitele prevăzute de Codul fiscal pentru cheltuielile de acest tip”.

În plenul camerei deputaților, acest proiect de lege urmează să primească votul final.

Surse: monitorulcj.ro, digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here