Autostrada Sebeș-Turda va fi gata în 2020! A3 Transilvania, finalizată integral în patru ani! Promisiuni ale ministrului Lucian Bode.

Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda, Tronsonul Râșnov-Cristian al Autostrăzii A3 și varianta ocolitoare a municipiului Bacău ar putea fi finalizate anul acesta.

Joi, 15 octombrie, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bonde, în cadrul conferinței RoInvest, a promis că cele trei proiecte de infrastructura vor fi finalizate în acest an.

Declarația ministrului „Am preluat în noiembrie anul trecut mandatul şi aveam în implementare aproximativ 150 de kilometri de autostrăzi, drumuri expres, variante ocolitoare. În acest moment avem peste 250 de kilometri în lucru”

Ministrul anunță că au fost semnate contracte de proiectare și execuție pentru 250 km.
„Anul viitor avem toate şansele că în România să se lucreze pe aproximativ 250-300 de kilometri de autostrăzi, drum expres şi variante ocolitoare. Am dat în trafic cei 23 de kilometri de pe Autostrada Lugoj-Deva, lotul 3, am dat în trafic 25 de km din Autostrada Transilvania şi până la sfârşitul anului ne propunem să finalizăm tronsonul 1 din Autostrada Sebeş-Turda, să finalizăm sectorul de autostradă dintre Râşnov şi Cristian şi varianta ocolitoare Bacău, 17 kilometri în regim de autostradă. Acestea sunt obiectivele până la sfârşitul anului”

Lucian Bonde precizează că în următorii 10 ani valoarea investițiilor în infrastructura de transport vă fi de 72.4 miliarde. Asta vine în contextul în care actualul guvern privește infrastructura de transport că fiind “coloana vertebrala” a creșterii economice a țării.

Finanțare
„De unde luăm aceşti bani? Din cei aproximativ 47 de miliarde de euro din noul cadru financiar multianual 2021-2027, din cei 33 de miliarde de euro din Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă, din bugetul de stat – am spus că vom aloca 2% din PIB pentru sectorul transporturi în fiecare an – şi, bineînţeles, din împrumuturi externe”, a declarat Lucian Bode.

Termen de 4 ani pentru Autostrada Transilvania!
Ministrul declara că daca am aloca 2% PIB pentru transporturi (4 miliarde de euro), nu am putea să îi cheltuim deoarece nu avem capacitate administrativa.

Autostrăzi care ar putea fi gata:
• lotul 1 şi lotul 5 din Autostrada Sibiu-Piteşti, Autostrada Lugoj-Deva
• Autostrada Transilvania integral (cu excepţia tronsonului care cuprinde tunelul Meseş)
• Autostrada A7 Ploieşti-Siret (mai puţîn loturile Paşcani-Suceava şi Suceava-Siret)
• A0 – centura de nord şi sud a Bucureștiului.

Lucian Bonde spune că în următorii patru ani Romania ar putea avea 700 km de autostrada și 300 km de drum expres socotind tronsoanele pe care se lucrează și pentru cele acre urmează să primească ordinul de începere a lucrărilor.

„Sunt 700 de kilometri de autostradă aflate unele tronsoane în lucru, altele vor intra în lucru în perioada următoare, dar cert este că pot fi finalizate, conform contractelor, până în 2024. Sunt aproximativ 300 de kilometri de drum expres care pot fi finalizaţi în următorii patru ani”

Autor: Marius Ianc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here