România a ratat aderarea la spațiul Schengen, după ce Austria și Olanda au votat joi, împotriva aderării sale și a Bulgariei la acest spațiu. După 11 ani, România nu a reușit să-și convingă partenerii externi, pentru a fi membru deplin al spațiului Schengen.

România nu a intrat in spațiul Schengen din cauza faptului că, nu a întrunit unanimitate de voturi. Austria, prin intermediul ministrului său de interne s-a opus aderării Bulgariei și României. Olanda a votat împotriva României, din cauza faptului că decuplarea de Bulgaria era imposibilă.

„Le spun tuturor cetățenilor din Croația bine ați venit. Cetățenilor din România și Bulgaria le spun: voi meritați să fiți membri deplini, aveți susținerea din aproape toate statele membre, a Comisiei Europene. 

Sunt dezamăgită și cred că împărtășesc această dezamăgire cu România și Bulgaria. Sunt convinsă că vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat și va fi prioritatea mea (…). În acest moment nu suntem uniți și asta ne face slabi”, a declarat Ylva Johansson.

Croația va fi membră cu drepturi depline de la 1 ianuarie

Președintele Croației a declarat că în urma votului unanim, pe data de 1 ianuarie 2023 Croația va intra în spațiul Schengen. De la aceeași dată contoarele de la granițele Croației cu celelalte țări vor înceta. Pe data de 26 martie 2023 va înceta și controlul la aeroporturi, când se schimbă și programul liniilor aeriene.

Austria s-a opus costant aderării României și Bulgariei în spațiul Schengen, din cauza trecerii prea ușoare a migranților prin cele două țări. Ce reprezintă cu adevărat o îngrijorare mai mare din partea Austriei, asupra căreia nu s-a pus atât de tare accentul, sunt grupările de hoți, proxeneți și cerșetori exportați în vest.

Sursă: monitorulcj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here