Astronomy Hub Cluj este un proiect dedicat tuturor tinerilor pasionați de astronomie. Bazele acestuia au fost puse de un adolescent, care a înțeles că vârsta nu este un impedimet pentru a da contur ideilor tale. Numele lui este Bogdan Teodorescu și este un exemplu de pasiune combinată cu muncă și determinare. Bogdan are 18 ani și este elev la unul dintre liceele de top din Cluj-Napoca, Colegiul Național „Emil Racoviță”.
1. Cine este omul din spatele Astronomy Hub Cluj?
Numele meu este Bogdan Teodorescu și majoritatea oamenilor mă știu ca ”tipul cu astronomia”. Trăiesc în Cluj-Napoca, și de doi ani și ceva îmi ocup timpul cu o mică organizație numită Astronomy Hub Cluj. Aceasta a fost creată de mine cu ajutorul câtorva prieteni buni. Ce face Astronomy Hub e puțin mai complicat de explicat, deoarece ne ocupăm cu multe. În principiu, încercăm să dăm o părticică din știința Universului mai departe, prin mai multe metode, orientate specific, mai mult sau mai puțin, pe toate categoriile de vârste. Personal, astronomia și astrofizica sunt domeniile care mă interesează cel mai mult, dar îmi ocup timpul și cu lecturi, de la ficțiune la non-ficțiune, sau muzică.
2. Cum ți-a venit ideea de Astronomy Hub Cluj?
Ideea a apărut destul de ușor și foarte natural. Mi-au mai venit idei de atunci, dar toate sunt ramificații la conceptul inițial. Iar de la acesta ne bazăm toată munca. Pe scurt, înainte de liceu cu vreo 2 ani a început să mă intereseze domeniul și am încercat să mi-l însușesc singur, cum puteam la vârsta respectivă, vreo 13 ani cred. Eram pasionat ca și mulți alți copii/tineri de 13 ani, lucru pe care l-am aflat câțiva ani mai târziu.
Am început să citesc cărți, multe cărți, Stephen Hawking, Carl Sagan, Neil deGrasse Tyson, nume de care probabil unii dintre voi ați auzit, eu așa sper. Am bătut coridoarele bibliotecii o vreme, până mi-am luat inima în dinți și am întrebat un profesor de-al meu dacă mă poate ajuta. Nu am avut succes, iar căutările mele de cursuri, cercuri, cluburi de astronomie prin Cluj au fost în zadar. Prin clasa a 9a am cunoscut un alt profesor de fizică, pe domnul Huber Ștefan, care m-a îndrumat și mi-a dat primele manuale de astronomie. Am avut noroc.
După primul an în care m-am pregătit cât de bine am putut, participând și la olimpiadă, m-am decis să fiu eu omul pe care mi l-aș fi dorit la început de drum, că poate mai sunt și alți pasionați ca și mine. Și au fost. Încă sunt. Aveau nevoie doar de cineva care să-i îndrume.

3. Ce presupune Astronomy Hub Cluj?
Pe scurt, se împarte în două ramuri, popularizarea astronomiei și astrofizicii și Centrul de Excelență. Popularizarea o facem prin intermediul evenimententelor, de obicei. De-a lungul celor doi ani de existență am vorbit la clase din ciclul primar, în cadrul activităților din Școala Altfel, am vorbit la două case de copii, am co-organizat evenimente precum Ziua Astronomiei, iar anul trecut am vorbit la primul eveniment gândit chiar de noi: Transylvania Space Talks. A fost o adevărată experiență. Evenimentele cu publicul larg, de diferite vârste, ne-au atras tot timpul și sperăm să continuăm pe partea asta cât mai mult timp de acum. Ultimul eveniment la care am luat parte a fost organizat de Cărturești, se găsește live și pe Facebook.
Centrul de Excelență a fost prima idee pe care am avut-o și practic presupune oferirea unui loc în care să poată veni toți pasionații cum am fost eu. Ulterior am luat și „nepasionați”, să vadă cum e, și mulți au rămas. Ideea acestei ramuri este să aibă la bază un curs după care doritorii să poată studia astronomia și astrofizica de la 0 și ca ei să aibă parte de mentorat de calitate și mult suport. În final, elevii au avut ocazia să se afirme și la olimpiadă.
Cursurile de astronomie le-am ținut în școala mea, într-o sală de clasă, după ore. Mai util decât predatul meu cred că a fost suportul și materialele pe care le-am adunat în timpul meu de studiu, în primul an. Îmi pare rău dacă stilul meu nu i-a mulțumit pe toți, dar m-am schimbat cu fiecare an. Acum am deschis înscrierile pentru al treilea an de activitate.
4. De ce dificultăți ai dat până acum?
Dificultățile au fost multe și au apărut la fiecare lucru nou pe care l-am făcut. Trebuie să te obișnuiești. Și să îți placă. Cred totuși că cele mai mari bătăi de cap mi le dă palida mea activitate ca și mentor. Am o filozofie posibil greșită, care totuși mă motivează și mă ambiționează, că doar de aia o țin: am impresia că reacția elevului la cunoștințele pe care încerci să i le transmiți ține întotdeauna de modul profesorului de a preda. Adică cred că educația stă în profesori, și că nu există elevul „neînvățabil”. De când am deschis Centrul am un exemplu în cap, pe marele Richard Feynman, care după ce avea la un curs 50 de elevi, în loc ca la următorul să aibă 30 (cum este firesc), el avea 100. Sper ca în vreo 30 de ani să ajung și eu acolo.

5. Cum e să faci activități didactice ca licean?
Foarte fain. Pe de o parte, nu îmi doresc să fiu văzut ca licean, scade încrederea cursanților uneori sau credibilitatea evenimentelor, dar asta nu a fost o problemă deranjantă până acum, absolut deloc. Pe de altă parte, faptul că sunt mai aproape de vârsta elevilor noștri ajută enorm, este poate chiar cheia felului nostru de predare, prin simplul fapt că înțeleg mai bine cum gândesc ei și știu unde este de lucru.
6. Ce feedback ai primit până acum?
Fel de fel de păreri. E ușor să primesc o părere falsă, fiindcă mulți sunt impresionați de noutatea și vitalitatea organizației, dar cel mai puternic feedback îl primesc chiar de la elevi, și asta tot ce îmi doresc. Din primul an de activitate am cunoscut un pasionat înrăit de astronomie, Ian Gherman. În clasa a IX-a, deoarece a venit la cursurile noastre, s-a calificat din primul lui an la olimpiada națională de astronomie. Cea mai mare cantitate de muncă o depune elevul, dar faptul că ne-a oferit încrederea de a-l îndruma mi-a adus multă bucurie, iar relația mea cu el rămâne foarte specială. De atunci au venit și plecat mulți elevi,dar s-a creat o comunitate frumoasă cu care sunt mândru că am lucrat. Avem și un astronom ”junior”, care ne-a bucurat pe toți cu calificarea la națională, fiind doar în clasa a VI-a.
7. Unde vrei să ajungi cu proiectul și ce le transmiți celor doritori?
Din fericire, ideile sunt multe și proiectul e abia la începuturi. Spre exemplu, lucrez la un curs scris, pe care am de gând să îl public în mai multe formate, pentru ca și cei care nu participă la cursuri să poată studia singuri. Cursul este gândit pentru a fi potrivit aproape tuturor vârstelor și ziua publicării lui va fi o zi mare pentru noi toți.
Pe cei doritori îi invit să ni se alăture, este loc în comunitatea noastră pentru toată lumea care își dorește să afle mai multe despre științele Universului. Un prim pas, pentru elevi mai ales, ar fi să se înscrie la cursurile anului acesta. Pentru restul, să țină un ochi pe pagina noastră de Facebook sau pe pagina mea personală. Sper să ne auzim la cât mai multe evenimente. Până atunci, nu uitați să vă uitați spre cer!
