ANPC avertizează românii să aibă grijă în perioada cumpărăturilor de sărbătorilor, datorită țepelor existente în această perioadă.

Paul Anghel, directorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC) avertizează că unii operatori economici vor profita de această perioadă, pentru a-și vinde produsele aflate pe stoc. Îngrijorător este că această acțiune va fi întreprinsă indiferent de calitatea acestora. 

„Acordaţi o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, în special în cazul ofertelor promoţionale! Luna decembrie este luna în care vânzările cresc substanţial”.

Sfaturi oferite consumatorilor

Consumatorii sunt sfătuiți să analizeze produsele înainte de a le achiziționa, prin verificarea mirosului, aspectului și culorii acestora.

Carnea

Carnea trebuie achiziționată din locuri special amenajate, dotate și autorizate, iar produsele trebuie să aibă ștampila ce atestă controlul sanitar-veterinar efectuat. Se cere evitarea cumpărării acesteia de la persoane sau din locuri neautorizate, indiferent de prețul acestora. Există posibilitatea ca produsul să fie transportat în condiții mai puțin optime și să afecteze sănătatea consumatorilor. Totodată, consumatorii trebuie să verifice concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă.

Produsele congelate

În cazul lor se verifică termenul de valabilitate, încât să nu fie foarte apropiat de ziua cumpărării. Este necesar ca ambalajul acestora să nu fie deteriorat. 

„Citiţi eticheta de ingrediente, deşi produsele congelate conţin rareori alte ingrediente decât produsul congelat. Procesul de congelare este suficient pentru conservarea produselor în cele mai bune condiţii, fără a fi nevoie de aditivi. Produsele congelate sunt, astfel, o alegere foarte bună pentru perioada sărbătorilor, când drumurile la cumpărături se răresc”.

Lactate

Cumpărătorii trebuie să fie atenți la modul de prezentare a ambalajului. În cazul în care acesta este bombat, produsul a intrat în procesul de fermentare și nu mai e destinat consumului uman. 

Produse de patiserie

„Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf şi de muşte, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna. Pentru produsele de patiserie preambalate data durabilităţii minimale este stabilită de producător şi se va inscripţiona pe etichetă/ ambalaj”.

Alcool

„Consumatorul trebuie să verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurităţi în suspensie. La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conţinutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurităţi sau scurgeri”, a mai arătat Paul Anghel pe reţeaua de socializare.

 

 

Sursă: Știrile ProTv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here