Cluj-Napoca este cunoscut ca cel mai mare centru universitar din România, după București. Tineri din toate colțurile țării vin în acest oraș să-și pună bazele propriului lor viitor. Acesta s-a dezvoltat într-un mod prielnic în ultimul deceniu. Municipiul, pe lângă oportunitățile pe care le oferă, are numeroase atracții ce merită a fi vizitate. Astfel am demarat un plan de vizitare a principalelor atracții turistice din zonă, utilizând mijloace prietenoase cu mediul.

Aventura noastră a început vineri, 4 noiembrie, la ora 13:20. Primul punct a fost Piața Unirii, numită și „Inima Clujului”. În mijlocul obiectivului se află Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” și statuia lui Matia Corvin. Laturile pieței cuprind numeroase clădiri celebre: printre care Palatul Bánffy (care adăpostește acum Muzeul de Artă), cele 2 clădiri construite în oglindă și clădirea fostei primării. Tot în Piața Unirii se organizează și celebrul târg de Crăciun ce atrage numeroși participanți.

De aici ne-am îndreptat spre stația Memorandulului, pentru a lua autobuzul spre următoarea locație: Piața Mihai Viteazul. În ziua de vineri, circulația cu aurobuzele este grătuită, denumită și „Vinerea Verde”. Primăria a achiziționat 41 de autobuze electrice, cu scopul de a diminua consumul de dioxid de carbon, ele fiind prezente în tot orașul. Cele care pot fi luate spre următorul punct sunt 29S și 19.

 

La 13:37 am ajuns în al doilea punct al aventurii, într-o timp relativ scurt, aproximativ 5 minute. „Piața Mihai Viteazul” este una dintre principalele piețe ale orașului. Pentru a-i susține numele, a fost amplasată statuia celebrului domnitor și în jur s-a realizat un mic parc. În spatele statuii se găsește cinematograful „Florin Piersic”, cunoscut de pe vremea bunicilor noștri.

Înlocuim autobuzul cu trotinete electrice, îndreptându-ne spre Cetățuie. În Cluj-Napoca există oportunitatea de a închiria o trotinetă electrică, de la companiile Bolt sau Lime. Acest lucru se face printr-o aplicație, ce se instalează cu telefonul mobil. Aplicațiile cer un card bancar, prin care poate fi efectuată plata, în urma închirierii.

 

După un drum de câteva minute (cu un cost de 6.50 lei), la 13:50 am ajuns la „Cetățuie”. Acest obiectiv turistic a fost construit în perioada Habsburgică și în prezent se află în cartierul Gruia. În trecut avea scopul de a asigura controlul orașului, fiind folosit și ca închisoare. Din vechea cetățuie au mai rămas câteva ziduri, patru clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Parașutiștilor. Pe colina dealului se află hotelul Belvedere și o cruce imensă de fier, în cinstea celor întemnițați. Zona oferă o priveliște frumoasă întregului oraș, fiind un loc foarte „Instagramabil”.

Ne-am hotărât să ne atrenăm puțin gambele, așa că am mers pe jos spre Cluj Arena. Drumul nostru a trecut prin Parcul Central „Simion Bărnuțiu”. Indiferent de anotimp, atmosfera este una prielnică pentru o plimbare într-o după-masă obișnuită sau numeroase alte activități.

La 14:20 am ajuns la Cluj Arena, după o plimbare de 20 de minute. Stadionul este cunoscut la nivel internațional, iar pe lângă meciuri de fotbal, acesta găzduiește și competiții olimpice. Este compus din două tribune și două peluze, iar în timpul evenimentelor, atmosfera este una electrizantă. Acesta găzduiește de câțiva ani celebrul festival Untold, care aduce sute de mii de oameni, uniți de voie bună și distracție.

       

Vizavi se găsește și Sala Polivalentă, denumită „BTarena”. Ea este folosită ca bază locală pentru echipele masculine și feminine de baschet, volei și handbal, dar și pentru meciuri de box.

Trotinetele se oferă voluntare (contra-cost desigur), să ne ducă pe strada Piezișă. Drumul a fost unul 7 minute, plătind mai puțin de 8 lei. Întreaga zonă este știută ca fiind centrul nocturn al studenției clujene. Viața de noapte a tinerilor se află pe această alee, împreună cu numeroase amintiri. De o parte și de alta a arterei sunt localuri pe gusturile oricărui student. Strada se găsește în preajma căminelor studențești din Hașdeu și este dedicată celor ce vor puțin divertisment.

   

Conform celor mai sincere declarații ale unui student clujean, cel mai accesibil loc pentru o masă cinstită este marketul Profi, aflat în capătul străzii. Tot el recomandă ca după ce se fac cumpărăturile dorite, merge o poveste pe una dintre băncile din Hașdeu. Cele mai faine amintiri se fac în cele mai simple împrejurări.

   

După 10 minute, mai precis 15 fără un sfert, am plecat pe jos spre Grădina Botanică „Alexandru Borza”. Întinzându-se pe 14 hectare, ea aparține Univerității Babeș-Bolyai fiind folosită și ca spațiu didactic și științific. Printre atracții se numără și „Grădina Japoneză” sau „Grădina Romană”, ce cuprinde vestigii arheologice din vechea colonie „Napoca”. Spațiul este împărțit în cinci sectoare și cuprinde peste 10.000 de specii de plante.

     

La ora 15, am plecat spre Turnul Croitorilor. În plimbarea făcută am trecut pe lângă Cimitirul Central, unde anual se organizează „Luminația” și pe lângă Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai.

După 20 de minute, am ajuns la Turnul Croitorilor, care face parte din vechea cetate a Clujului. A fost inființat de breasla croitorilor din Cluj și a avut obligația de a păzii orașul din acel punct. Bastionul reprezintă colțul de sud-est al cetății medievale ridicate, începând cu secolul al XV-lea. În prezent acesta găzduiește Centrul de cultură urbană, care cuprinde o sală de conferințe și spații expoziționale.

   

Către ultimul punct al expediției, adică Iulius Mall, am luat autobuzul din stația „Piața Cipariu”, la 15:25. La ora 15:38, am ajuns la destinație. Acesta e cel mai cunoscut centru comercial din oraș, care pe lângă shopping, este un loc bun pentru numeroase activități. Cine dorește să-și încheie ziua cu un film bun, poate opta pentru Cinema City, ce oferă reduceri pentru studenți.

Lângă mall se găsește și parcul Iulius, amplasat în jurul lacului Gheorgheni. Lacul oferă o priveliște plăcută în orice moment al zilei. Atât în parc, cât și în interior se organizează numeroase evenimente, pentru toate vârstele.

      

Încă un mod favorabil cu mediul, de a vizita Clujul, este cel prin intermediul „City bike”. Pentru a inchiria o bicicletă este nevoie de a-ți crea un cont, lucru posibil pe portalul clujbike.eu și de un card valid ce se ridică de la ghișeul primăriei.

Călătoria noastră s-a încheiat în mai puțin de trei ore, timp în care am descoperit ce obiective interesante deține Clujul. Astfel ne-am îndeplinit obiectivul, cel de a vă arăta cum vă puteți petrece timpul liber, dar și de a descoperi acest loc, dacă nu ați făcut-o încă.

Plan realizat de: Moldovan Constantin Gheorghe și Alina Petric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here