Anul 2023 vine în ajutorul românilor vulnerabili, cu vouchere sociale pentru plata facturilor de energie. Fiecare beneficiar va primii 1400 de lei sub forma a două tranșe, pe carduri emise și distribuite de Poșta Română.

 

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va oferi românilor din fonduri europene, 700 de lei în fiecare din cele două tranșe. Decizia a fost luată pentru a ajuta familile vulnerabile, deoarece o treime din bugetul acestora se duce pe facturi de energie. Compania Națională Poșta Română se va ocupa de emiterea și distribuirea cardurilor pe care se vor încasa ajutoarele.

Aproximativ 2.8 milioane de gospodării vor avea parte de acest ajutor din partea statului. 

Prețurile la facturi, din ce în ce mai mari

O familie cu un venit mediu alocă 30% din buget pe achitarea facturilor de energie, iar 50% pe hrana necesară. Consumatorii casnici au ajuns să plătească cu peste 600% mai mult la energia electrică și 535% la gazele naturale. Tarifele au ajuns la peste 400 lei/Gcal pentru energia termică în sistem centralizat.

Modul în care vor fi acordate ajutoarele

Până la finalul anului 2023, românii vor primii 1400 de lei, sub forma a două tranșe Sprijinul acordat de stat va putea fi folosit până la data de 31 decembrie 2023. Cele două etape pentru acordarea ajutoarelor sunt:

– 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023

– 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023

Beneficiarii ajutoarelor de la stat

Următoarele categorii sociale vor beneficia de măsură:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectorialși beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;

d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Modul în care voucherele vor ajunge la beneficiari

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va întocmi lista cu cei ce vor primi ajutorul de la stat, iar Poșta Română se va ocupa de tipărirea și transmiterea voucherelor. Ele vor fi fără valoare nominală și cu valabilitate pe teritoriul României. Titularul îl va putea folosi ca să compenseze prețul la orice tip de energie: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură și alte materiale. Datoriile curente sau restante vor putea fi plătite tot prin intermediul cardului. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va asigura fondurile pentru acordarea acestor ajutoare prin virarea sumelor în contul bancar al CN Poșta Română SA.

 

Sursă: https://stirileprotv.ro/stiri/financiar/bani-de-la-stat-pentru-plata-facturilor-la-energie-cine-sunt-romanii-eligibili-care-vor-beneficia-de-acest-ajutor.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here