Protestele de aseară au provocat diverse discuții pe rețelele sociale. În toată agitația dată de opiniile pro și contra, studentul la Drept UBB, Alin Chifor, a atras atenția asupra sfidării autorității statului în semn de protest.

Mai jos, redăm textul preluat integral de pe pagina de Facebook a acestuia:

E foarte bine că o parte din cetățeni își fac auzită vocea prin manifestații. Cetățenii au tot dreptul să protesteze, dar nu oricum și în orice condiții. Mă refer aici la desfășurarea protestului în timpul restricțiilor de circulație.

Este o mare problemă sfidarea autorității statului, în semn de protest (!!), în condițiile în care se putea organiza fără probleme protestul, înainte de ora 22, măcar ca dovadă de bună-credință a participanților.

Una e să demonstrezi împotriva unei norme pentru a determina modificarea ei și alta e să te opui ideii de Drept și regulă prin faptul că o încalci pentru simplul fapt că nu ești de acord cu ea.

Încălcarea flagrantă a legii, în semn de protest, e o dovadă de primitivism în gândire, o bornă care arată faptul că de aici încolo nu mai domină rațiunea și dialogul, ci altceva. Asta e singura problemă generalizată a protestelor.

Oamenii confundă statul, ca și construct abstract, cu cei care îl compun la un moment dat. De aceea confundă și ideea de regulă cu autoritatea (sau chiar persoanele) care au impus-o. Nu este o problemă apărută ieri, ci este o problemă recurentă, determinată de lipsa de educație juridică a unei mari pături sociale. Nu poți respecta ceea ce nu cunoști (sau cunoști prea superficial).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here