Miklós Tamás Gáspár a murit la vârsta de 74 de ani, conform Transtelex care citează un anunț oficial al familiei sale. A avut o amplă viață culturală, fiind scriitor, filosof, poilitician și profesor, născut la Cluj-Napoca. 

Acesta provenea din România și a făcut studiile la Cluj-Napoca, înainte de a emigra în Ungaria. A fost deputat al Alianței Democraților Liberi în Ungaria, fiind cunoscut ca unul dintre cei mai vehemenți critici ai regimului lui Viktor Orbán. Acesta a păstrat legătura cu intelectualitatea clujeană și s-a implicat în diverse proiecte social-politice împreună cu Casa Tranzit.

S-a născut la 28 noiembrie 1948, fiind fiu de comuniști maghiari. Părinții săi s-au întâlnit în anii ’30 în mișcarea comunistă. Cei doi au fost de mai multe ori închiși în timpul războiului.

Evoluția profesională a acestuia

A fost interesat de religie, antichitate și comunism, în ciuda faptului că l-a respins. A absolvit în 1972 Universitatea Babeș-Bolyai, cu o diplomă în filosofie. Dorea să predea ca și asistent didactic la universitate, dar a fost îngrădit de apartenența la Partidul Comunist. A fost jurnalist timp de șase ani la revista Utunk, urmând să se mute legal în Ungaria, în 1978. 

Mutarea sa a avut trei obiective: să spună adevărul despre Transilvania, să fie într-un mediu în care filozofia maghiară merită cultivată și a vrut să-și regândească politica.

Activitatea sa în Ungaria

A ajuns să-și îndeplinească dorința didactică, predând la Universitatea din Budapesta (ELTE). A fost demis din motive politice și a devnit cunoscut ca disident intelectual. A fost ales deputat în parlamentul ungar în 1989, dar s-a detașat de politică definitiv în 1994.

A fost șeful Institutului de Filosofie al Academiei Maghiare și a predat la Columbia, Oxford, Chicago, Georgetown, Yale și la alte universități și a fost cercetător invitat la Paris, Viena, Washington DC și Berlin. A publicat în clandestinitate și străinătate, ajungând să predea în marile orașe ale lumii și cărți de filosofie politică și teorie socială, traduse în 12 limbi. Fundația Soros Ungaria i-a oferit premiul pentru întreaga sa carieră.

 

Sursă: monitorulcj.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here