Zeci de persoane au venit să doneze plasmă sanguină în Cluj-Napoca, după ce s-au vindecat de noul virus.

Cei ce au fost infectați cu COVID19 pot dona plasmă sanguină, pe care medicii o vor utiliza în tratarea bolnavilor aflați în stare gravă  la secțiile ATI. Săptămâna trecută un număr impresionant de donatori a fost indentificat, în special tinerii.

Pacienții care s-au vindecat de virusul COVID19 sunt asteptați la Centrul de Transfuzii din Cluj-Napoca, pentru donarea de sânge, în scopul ajutorării bolnavilor infectați.

Potențialii donatori de sânge total/plasmă vor fi selectați dintre persoanele care pot dovedi istoricul de infecție cu SARS-CoV-2 prin următoarele criterii:

– Bilet de externare/scrisoare medicală în care sunt menționate diagnosticul COVID-19 confirmat prin PCR și confirmarea vindecării printr-un test PCR negativ (recoltare din tractul respirator superior) – poate dona la minimum 14 zile de la confirmarea vindecării
– Bilet de externare/scrisoare medicală în care este menționat diagnosticul COVID-19 confirmat prin PCR și în care se consemnează perioada de izolare ulterioară externării pe criterii clinice și biologice – poate dona la 14 zile de la încetarea perioadei de izolare.
– Test PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 și un document eliberat de Direcția de sănătate publică care să ateste încetarea perioadei de izolare, în condițiile în care nu a fost internat – poate dona la 14 zile de la încetarea perioadei de izolare.
– Test PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat în urmă cu cel puțin 28 de zile în condițiile în care nu a fost internat sau înscris în evidența direcțiilor de sănătate publică.
– Rezultat pozitiv la o testare serologică de anticorpi anti-SARS-CoV-2 IgG, efectuată voluntar, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test PCR pozitiv – poate dona la minimum 14 zile de la data efectuării testului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here