8 Martie este ziua în care ne-am obișnuit cu toții să ne sărbătorim mamele. Încă de la grădiniță, copiii au fost învățați să le ofere mamelor lor un mic cadou care să simbolizeze iubirea lor. Din păcate, nu pentru toate mamele 8 Martie reprezintă o zi de fericire.

Unele mame sunt departe de copiii lor chiar de 8 Martie

Doamna B. lucrează în Italia de mai bine de 5 ani. A plecat într-o țară străină cu speranța ca în câțiva ani îi va putea oferi fetei sale de 10 ani o viață mai bună. Povestea ei nu e cu mult mai diferită decât a celorlalte mame care au decis să plece: în țară le era greu să își găsească un loc de muncă.

„Am plecat cu un singur scop: să pot face bani ca să îi dau fetei mele tot ceea ce eu nu am putut să am. Acum ea stă cu bunica ei. Doar acest gând mă mai consolează când mă simt singură.”

Deoarece singurele zile libere pe care și le poate lua sunt vara și de Crăciun, fiecare 8 Martie a reprezentat pentru ea doar o altă zi în care vorbea cu fiica ei prin intermediul rețelelor de socializare.

„E greu, știți? Să te gândești la toți copiii din jurul ei care se pot lăuda că își văd mama zilnic, ca le pot îmbrățișa și că mai ales în astfel de zile, le pot oferi măcar o floare și propriul tău copil nu poate. Mulți imi spui că sunt materialistă, dar nu am avut de ales. Am încercat tot ce am putut și știam acum câțiva ani pentru a-mi găsi ceva de lucru. Dar șansele nu au fost de partea mea.”

A ales Italia la recomandarea unei prietene, care și ea a trebui să aleagă să muncească acolo, iar după o perioadă s-a putut stabili acolo împreună cu familia. Pentru Doamna B. familia reprezintă doar fetița ei și bunica care are grijă de ea. Soțul a murit când fetița avea doar 3 ani de cancer. De atunci, greul familiei a rămas pe umerii ei.

„Uneori am zile când vreau să las totul baltă. Deși nu am probleme cu oamenii de aici, e dificil să te simți singur printre atâția străini. Sunt mamă, îmi doresc să fiu aproape de copilul meu. Din păcate știu că fără sacrificii fata mea nu va avea viața pe care o merită.”

Cum se descurcă în contextul pandemiei?

Din păcate doamna B. a fost nevoită să petreacă sărbătorile de iarnă în Italia din cauza virusului. Îi era frică să nu se infecteze și să puna în pericul viața familiei. A fost o decizie dificilă, care a adâncit acel gol de singurătate pe care îl simțea. Iar acum, de 8 Martie, sentimentul se adîncește și mai tare. Spera ca până la această dată să se termine cu pandemia și să își ia câteva zile libere pentru a-și vedea fetița. Din păcate, mai are de așteptat.

„Dacă ar fi să le dau un sfat copiilor, ar fi acesta: să vă iubiți mamele mai presus decât orice. Abia târziu veți realiza ce înseamnă o mamă în viața voastră, dar să aveți grijă să nu fie prea târziu. Unele cuvinte, unele gesturi trebuiesc făcute la timp.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here