În anul 2023, proiectul care vizează centura metropolitană va aduce șase benzi pe DN1, între Cluj-Napoca și Florești, la care se adaugă o bandă dedicată pentru SMURD și pompieri.
Emil Boc a declarat că în luna ianuarie se va da drumul licitației care vizează primul tronson al centurii metropolitane. Prima etapă vizează o legătură a centurii cu viitorul Spital Regional de Urgență, urmând ca a doua etapă să facă conexiunea cu autostrada Transilvania.
„Am semnat în 13 decembrie acordul cu Ministerul Transporturilor în vederea implementării proiectului centurii metropolitane a Clujului. Un proiect de 1,5 miliarde de euro și care, repet, duce Clujul la un alt nivel din perspectiva infrastructurii. Acum, prin acest acord de parteneriat, primăria, împreună cu celelate localități limitrofe, și-a luat responsabilitatea implementării proiectului cu finanțarea asigurată din Programul Operațional de Transport aprobat deja de către Comisia Europeană. În consecință, acum se lucrează la pregătirea licitației vor fi mai multe tronsoane de licitație conform celor decise de specialiști. Sper că, deja, în luna ianuarie primul tronson, cel care va viza inclusiv conectivitatea cu Spitalul Regional de Urgență și intrarea dinspre Florești în Cluj, inclusiv lărgirea DN1, cu pasajul peste DN1, acest prim tronson să fie realizat prin licitația care va fi declanșată la începutul anului viitor. După care și celelalte tronsoane, evident, vor fi scoase la licitație conform procedurilor legale”, a spus primarul Emil Boc.
Fiecare etapă a centurii metropolitane va avea o durată de 4 ani, urmând a avea o lungime de 42 de kilometri. Acest proiect face parte din „Drum TransRegio Feleac T 35″. Prima etapă are prevăzută o lungime de 23,67 de kilometri și aproape 20 de kilometri de drumuri de legătură. A doua parte prevede 18,6 kilometri și aproape 14 kilometri drum de legătură.
Viziunea primului lot a centurii