Jocurile de societate (boardgames) sunt cel mai distractiv mod de a petrece timp alături de un copil în creștere. Cu ajutorul acestor jocuri, copiii pot învăța lucruri elementare, cum ar fi să citească, să calculeze sau chiar să învețe o limbă străină.
Rezultatele unor studii realizate între anii 1980 și 2006 arată faptul că jocurile de societate îi ajută pe copii să înțeleagă conceptul de regulă ce nu trebuie încălcată și să învețe cum să câștige și cum să piardă cu grație.
De asemenea din aceste studii a rezultat faptul că marea majoritate a copiilor au început să gândească din ce în ce mai logic și să ia decizii corecte.
De la vârsta de 5 ani, după ce copilul și-a dezvoltat abilitățile de gândire și va începe să își exercite cunoștințele de matematică și citire, acesta va începe să prefere o anumită categorie de jocuri, cum ar fi cele logice, de strategie, matematice etc. De exemplu, șahul, unul dintre cele mai populare jocuri din lume are un efect benefic asupra creierului unui copil în creștere, deoarece îi îmbunătățește memoria, gândirea strategică și atenția.
În ultimii ani, campionatele mondiale de boardgames au început să fie câștigate de către copii cu vârste ce nu depășesc 15 ani, iar asta se datorează faptului că aceștia au început „antrenamentele” de la o vârstă mult mai fragedă.
Beneficiile jocurilor de societate în dezvoltarea copiilor:
- Sporesc încrederea de sine și creativitatea
- Copilul deprinde mobilitatea și motricitatea
- Dezvoltă percepția vizuală și recunoașterea culorilor
- Învață copiii să recunoască numerele și formele, număratul și gruparea acestora
- Învață recunoașterea și citirea literelor
- Coordonează ochii cu mâinile și dezvoltă îndemânarea
- Îmbunătățesc dezvoltarea creierului
- Scad stresul
- Apropie oamenii și întăresc relațiile
- Ne învață să stabilim obiective și să fim răbdători
Jocurile nu sunt făcute doar pentru cei mici, dacă la asta vă gândeați. Există jocuri pentru toate vârstele și pentru toate categoriile de personae. Cine dorește să joace un joc de societate își va pune întrebarea: “Ce fel de joc mi se potrivește?”. Ei bine e simplu. Odată ajuns într-un magazin de specialitate puteți ruga un angajat să vă recomande un joc potrivit pentru dumneavoastră. Dacă nu aveți în oraș un magazin de specialitate puteți comanda de pe internet după ce ați citit sau vizionat o recenzie.
Recomandările mele (apasă pe denumirea jocului pentru a descoperi diferitele oferte):
Catan este un joc de familie în care jucătorii colectează resurse pentru a-și construe sau dezvolta așezările.
Carcassonne este un joc de tip puzzle în care jucătorii extrag pe rând cartonașe pe care apoi le plasează pentru a forma castele, drumuri și multe alte clădiri.
Dixit este jocul în care se formează povești cu ajutorul unor cartonașe, un joc perfect prin care cel mic își v-a dezvolta imaginația.
Dungeons & Dragons, un joc fantasy RPG în care o echipă de aventurieri trec împreună prin aventuri fantastice fiind nevoiți să se lupte cu creature de basm. Cu ajutorul acestui joc, copii își dezvoltă spiritual de echipă fiind nevoit să colaboreze cu coechipierii.
Pentru cei care își doresc o provocare, recomand Scythe și Game of Thrones The Boardgame, ambele necesitând mult timp și atenție, crearea unei strategii pe măsură și un cerc de prieteni mult mai larg decât la jocurile prezentate anterior.
Cards against humanity, Exploding kittens și Joking Hazard sunt printre cele mai amuzante jocuri de petrecere pe care le-am jucat și le recoman cu căldură. Toate cele trei sunt jocuri de cărți, ușor de transportat și perfecte pentru o seară cu prietenii.
Ultimul, dar nu cel din urmă este clasicul Magic The Gathering. Un joc de cărți în care 2 sau 4 jucători își aleg cu atenție strategia și pachetul cu care se vor duela. Oponenții își construiesc un pachet în care v-or include cărți în care sunt reprezentate creature, vrăji și resurse si v-or începe lupta.